Președintele CJ Cluj „plânge ca un copil” în închisoare
Președintele CJ Cluj, Horia Uioreanu, și omul de afaceri Ioan Bene, aflați în arest pentru luare, respectiv dare de mită, sunt cu moralul la pământ în închisoare, cei doi fiind surprinși plângând, scrie ziarulfaclia.ro. ”Plâng ca niște copii”, a declarat o sursă din cadrul IPJ Cluj, pentru ziarul menționat. Până acum, Uioreanu și Bene suportă cu greu condițiile de detenție și au fost vizitați doar de avocați, Uioreanu fiind vizitat și de fiul său.
DE CE AU FOST ARESTAȚI UIOREANU ȘI BENE
Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean, reținuți de procurorii DNA pentru fapte de corupție, au fost arestați preventiv, joi seară, de magistrații Curții de Apel Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Curtea de Apel Cluj a emis, joi seară, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele șefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, și a oamenilor de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean.
Ședința de judecată a magistraților Curții de Apel Cluj a durat peste cinci ore.
Tiberiu Ban, unul dintre avocații lui Horea Uioreanu, a declarat că decizia Curții de Apel Cluj va fi atacată în termen de 48 de ore, iar contestația va fi judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Domnul Uioreanu și-a menținut declarațiile date în cursul urmăririi penale și în declarația dată în fața judecătorului de la Curtea de Apel. Contează care sunt temeiurile care justifică luarea unei astfel de măsuri. Sunt anumite părți din acuze pe care nu le contestă sub nuanța formulată de procurori”, a spus Ban.
La ieșirea din sala de jucată, niciunul dintre cei trei nu a făcut declarații.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean, reținuți de procurorii DNA pentru fapte de corupție, au fost duși, joi, după ora 14.30, la Curtea de Apel Cluj, cu propunerea de arestare preventivă.
Uioreanu a fost reținut, miercuri seară, de procurorii anticorupție, după aproximativ șase ore de audieri la sediul DNA Cluj, unde fusese adus în urma unor percheziții făcute la sediul CJ și la locuința sa.
De asemenea, au fost reținuți omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcții SA, firma care a realizat noua pistă a Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, și Vasile Pogăcean, asociat și administrator SC Sinai Comimpex SRL Iclod.
Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv șapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (două acte materiale) și complicitate la spălare de bani.
În același dosar este urmărit penal și omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat și administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracțiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale).
DNA susține că există probe potrivit cărora președintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogăcean și alte persoane ar fi comis fapte de corupție, „în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului Județean Cluj pentru plata unor contracte finanțate de instituția județeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiționale la acestea, pentru organizarea de licitații trucate, scopul urmărit fiind de a obține foloase materiale necuvenite”.
Din probele de la dosar rezultă, potrivit DNA, că în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu i-a cerut lui Pogăcean să-i dea mită 693.224 lei, reprezentând 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de șef al CJ Cluj, să aloce sumele vizate de omul de afaceri.
„După ce a primit, în avans, o primă tranșă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai și octombrie 2013, în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeșul Gherlii, Câțcău, Iclod, Bonțida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune. Așadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra președintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei”, mai arătau anchetatorii.
Pentru 2014, potrivit celor convenite de Uioreanu cu Pogăcean, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonțida și Fizeșul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferențial, fonduri de la bugetul Consiliului Județean Cluj în cuantum de 1.447.497 lei.
În schimbul acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Vasile Pogăcean i-ar fi dat mită lui HoreaUioreanu 174.500 lei.
Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcții SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat în acest dosar.
„În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internațional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor și asocierea SCC Napoca SA – SC Icco Systems SRL- SC Geo Arc SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare și întreținerea lucrării «Pistă de decolare aterizare de 3.500 metri și suprafețe de mișcare aferente» la un preț de 32,4 milioane de euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanțarea investiției urma a fi asigurată din bugetul județului”, se arată într-un comunicat al DNA Cluj de joi.
Procurorii DNA arată că, pe parcursul executării contractului, acestuia i s-au făcut 24 de acte adiționale, care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane de euro.
„Probațiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a președintelui CJ Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omul de afaceri Bene Ioan, deținătorul societății de construcții SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentații, licitații, contractări)”, se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii susțin că, în urma celor convenite cu Uioreanu, Ioan Bene a dispus angajaților săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost începută la finele lunii octombrie 2013 și finalizată în luna martie 2014.
„De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru plățile efectuate la lucrările de la contractul menționat, precum și pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanțare de la bugetul județean, în perioada octombrie 2012 – martie 2014, omul de afaceri Ioan Bene a remis președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.000 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei”, se subliniază în comunicat.
De asemenea, în cursul lunii mai, Bene a mai remis președintelui CJ Cluj suma de 22.320 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul județului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai .
„Probațiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, la înțelegere cu Bene Ioan, a solicitat reprezentantului societății ce a efectuat sondajul de opinie încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL, deținută de omul de afaceri Bene Ioan, sens în care au fost întocmite, în fals, contractul nr. 1.8/12.05.2014, precum și factura fiscală nr. 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenții între părți, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienței a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracțiunilor corelative de dare și luare de mită”, se mai arată în comunicat.
Potrivit DNA, în această cauză au fost făcute, miercuri, percheziții la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societăți comerciale și la instituții publice, între care sediul Consiliului Județean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Construcții, locuința șefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a șefei Direcției de Dezvoltare și Investiții de la Consiliul Județean Cluj, Mariana Rațiu, și a consilierului județean Ioan Petran, președinte al PNL Cluj-Napoca și conferențiar la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Cluj.
Tot miercuri, la sediul DNA Cluj au fost audiate și alte persoane, între care directorul Direcției de Dezvoltare și Investiții din CJ Cluj, Mariana Rațiu. Ea a spus că a fost întrebată despre o investiție finanțată de Aeroportul „Avram Iancu”, în valoare de 15 milioane de lei, și că a pus la dispoziția anchetatorilor documente.
De asemenea, a fost audiat secretarul CJ Cluj, Simona Gaci, în calitate de martor. Gaci declara, la ieșirea de la DNA Cluj, că a dat declarații în legătură cu o platformă care urmează să fie construită la aeroportul din Cluj.
La rândul său, consilierul județean Ioan Petran, președinte al PNL Cluj-Napoca și conferențiar la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Cluj, audiat tot în calitate de martor, declara, la ieșirea din sediul DNA, că a fost chestionat cu privire la un contract de sponsorizare de 5.000 de euro din campania electorală. „Era o suspiciune legată la partid, de sponsorizarea respectivă, dar vreau să vă spun că 5.000 de euro sunt zero într-o campanie electorală. E vorba despre campania electorală care tocmai s-a încheiat”, spunea Petran.
Horea Uioreanu, aflat la primul mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj, este membru al PNL din 1990, iar pentru o perioadă a condus filiala municipală Cluj-Napoca a PNL, apoi a fost vicepreședinte al organizaței județene.
În 14 septembrie 2013, Horea Uioreanu a candidat la funcția de președinte al PNL Cluj, dar alegerile au fost anulate, în 20 septembrie, de conducerea centrală a PNL, nemulțumită de modul în care acestea au fost organizate, iar Horea Uioreanu a fost numit președinte interimar al filialei.