Prima pagină » Știri » Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, reținut de DNA. Este acuzat de 21 de infracțiuni

Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, reținut de DNA. Este acuzat de 21 de infracțiuni

Președintele  CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, reținut de DNA. Este acuzat de 21 de infracțiuni
Percheziții au loc, miercuri dimineață, la sediul Consiliului Județean (CJ) Constanța și la locuința șefului instituției, Nicușor Constantinescu.

Nicușor Constantinescu a fost reținut de DNA, miercuri seară, fiind acuzat de 21 de infracțiuni de corupție. El urmează să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Anterior reținerii, șeful CJ Constanța a fost adus la DNA pentru audieri cu o dubă. Nicușor Constantinescu a fost urcat de anchetatori într-o mașină a Jandarmeriei, el spunând că nu știe de ce este ridicat și dus la audieri.”Nu știu de ce mă iau”, a spus șeful CJ Constanța.

De asemenea, anchetatorii au ridicat de la locuința lui Nicușor Constantinescu mai multe cutii cu documente.

La ora transmiterii acestei știri, perchezițiile la locuința lui șefului CJ Constanța s-au încheiat, însă continuă la sediul instituției.

 

 

Potrivit unor surse judiciare, cea de-a doua instituție publică vizată de percheziții este Direcția Regională Drumuri și Poduri.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011-2013, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție de către funcționari publici cu funcții de conducere în plan local.

Astfel, miercuri, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, s-au făcut percheziții în trei locații din municipiul Constanța, între care și două sedii ale unor instituții publice.

„În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală față de vreo persoană”, arăta DNA.

Procurorii beneficiază de sprijinul SRI și al Brigadei Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În 15 ianuarie, președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupție din fața sediului instituției și dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună și a refuzat să fie urcat în mașina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat și să semneze citația.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o oră și jumătate, iar la ieșirea din sediul instituției a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz și poliție politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.

Atunci, procurorii anticorupție au început urmărirea penală față de Constantinescu, pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „există date și indicii temeinice potrivit cărora Nicușor Daniel Constantinescu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”, arăta DNA.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanța au anunțat, în 15 ianuarie, că Nicușor Constantinescu are interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

O zi mai târziu, Nicușor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanța pentru întreruperea interdicției de a părăsi țara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupție, care au decis că acesta poate părăsi țara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. Potrivit reprezentanților DNA Constanța, Nicușor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieșit că suferă de o afecțiune severă și este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicției de a părăsi țara a fost prelungită cu două zile față de termenul inițial.

Tot în 16 ianurie, Nicușor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanța ridicarea interdicției de a părăsi țara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de „o boală gravă” și trebuie să meargă la tratament în SUA, unde și-a făcut programări la mai multe institute, el obținând deja viza de la ambasadă. În 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicției de a părăsi țara formulată de Nicușor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanța, fără a mai exista o altă cale de atac.

Nicușor Constantinescu a plecat în 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigații medicale, el reîntorcându-se în țară în 30 ianuarie.

Citește și