Președintele CNAS: Distribuirea cardurilor de sănătate prin poștă, după refuzul medicilor, costă milioane de euro
Distribuirea cardurilor de sănătate prin poștă, duipă refuzul medicilor de familie de a se ocupa de acest lucru, va costa câteva milioane de euro și va trebui plătită din bugetul de stat, a declarat, miercuri, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi
„Am făcut o propunere de modificare a Legii 95 (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, n.r.) în urma refuzului categoric al medicilor de familie de a distribui cardul național de sănătate. Cred că soluția finală va fi aceea de a face distribuția cu serviciile poștale, în momentul în care Legea 95 va fi modificată. Vom porni rapid procedurile necesare ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Bușoi, miercuri, la o dezbatere la Parlament, răspunzând unei întrebări pe această temă.
Președintele CNAS a mai spus că nu există deocamdată o estimare precisă a costurilor de distribuție a cardurilor prin poștă, dar se poate vorbi de câteva milioane de euro.
„Vorbim de o sumă apreciabilă, de câteva milioane de euro, care va trebui să fie susținută din bugetul României”, a precizat Bușoi.
Președintele CNAS a participat miercuri, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere privind inițiativa unui grup de deputați PNL de modificare a Legii nr. 95/2006, prin care operațiile de reconstrucție mamară, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat. Propunerea legislativă este susținută și de CNAS și Ministerul Sănătății.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunțau, la sfârșitul lunii iulie, că refuză distribuirea cardului de sănătate, după ce președintele CNAS spunea că intenționează să apeleze la ei pentru distribuirea și inscripționarea cardului de sănătate.
Medicii de familie au susținut că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical și relația medic-pacient.
„Distribuirea și inscripționarea cardului național de asigurari de sănătate nu este activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp și de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătății , devine poștaș, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câștigă? Pacientul, medicul sau o birocrație cronofagă, sufocantă și aberantă?”, spuneau medicii de familie.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, declara, pe 6 septembrie, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că, în acest moment, legea obligă medicii de familie să facă distribuirea cardurilor de sănătate, dar, după ce a discutat cu aceștia, a declarat public că nu e de acord cu această prevedere, care urmează să fie schimbată.
Președintele CNAS, Cristian Bușoi, anunța, pe 12 septembrie, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate și își exprima speranța ca, în maximum două săptămâni, să fie luată decizia politică privind distribuția.
Președintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naționale de sănătate vor fi produse până la sfârșitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele și laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.