Președintele CNAS: Peste 87 la sută din cardurile de sănătate au fost distribuite populației
„Până în prezent, au ajuns la populație peste 87 la sută din cardurile de sănătate. Un număr foarte mic dintre acestea s-au întors la Casele Județene de Sănătate și, bineînțeles, continuă tipărirea cardurilor, pentru că în fiecare zi există cetățeni care împlinesc 18 ani”, a spus Vasile Ciurchea, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.
Președintele Casei Naționale de Asiguări de Sănătate (CNAS) a precizat că un număr foarte mic de oameni refuză ridicarea cardurilor de sănătate.
„Extrem de puțini oameni, la nivel național, respectiv o cifră de 0,0…, sunt cei care refuză cardurile de sănătate. Acceptăm refuzul pentru început, însă dacă vrem să avem un control al eficienței fondurilor, trebuie să avem și reguli pe care să le respectăm”, a mai spus Vasile Ciurchea.
Președintele CNAS a arătat că pe cardul de sănătate nu sunt informații pe care pacientul nu dorește să le treacă, iar datele personale nu sunt afectate, pentru că documentul nu conține Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat că mențiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi făcută doar în urma unei declarații a pacientului, dată în fața notarului.
„Cardul de sănătate nu conține cifre dubioase, date pe care pacientul nu dorește să le treacă, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declarația dată la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat și este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ții în portofel”, a mai spus Ciurchea, care a precizat că acest document nu are legătură cu religia unei persoane.
Președintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale că este necesar ca aceștia să-l utilizeze și a precizat că se încearcă rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca în momentul funcționării sale efective să știe cu ce se confruntă.
Ciurchea a mai spus că cititoarele de carduri pot fi cumpărate de pe piață, unde există o „gamă largă de prețuri”, menționând că poate de la 1 ianuarie sau cel mai tâziu la 1 februarie va începe utilizarea acestor cititoare.
În ceea ce privește dosarul electronic, Ciurchea a spus că sunt aproximativ patru milioane dintre acestea funcționale și aproximativ 6.000 de medici care le utilizează.
„Se va vedea tot ce se întâmplă cu pacientul, pe unde a trecut, ce analize a făcut și, probabil că atunci când ai acest dosar, nu mai poți să faci în fiecare zi aceleași analize, ci se vor da alte investigații în completare”, a precizat președintele CNAS.
La conferința Mediafax Talks About Health Reform, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care are ca parteneri Metropolitan Life și Terapia Ranbaxy, sunt abordate teme precum stadiul actualizării noii liste de medicamente, cardul de sănătate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unităților sanitare cu probleme și necesitatea asigurărilor de sănătate.