Chemarea dctorului Șerban Brădișteanu și a profesorului Ioan Lascăr la DNA fără să existe o expertiză care să infirme diagnosticul stabilit este „un act inadmisibil și inacceptabil, de limitare a independenței profesionale a medicului”, a declarat pentru gândul vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
„Este inacceptabil ca persoane fără calificare medicale să se pronunțe înainte de a exista o expertiză medico-legală care să infirme sau să confirme diagnosticele puse și modalitatea în care s-a acționat din punct de vedere medical la un pacient. A încerca să determini medicii să nu mai respecte codul deontologic, jurământul lui Hipocrate și legea privind drepturile pacienților nu poate fi permis într-o țară care se declară democratică și care este în Uniunea Europeană”, a spus Vasile Astărăstoae pentru gândul.
„Convocarea doctorului Brădișteanu și a profesorului Lawscăr la DNA este un act inadmisibil și inacceptabil de limitare a independenței profesionale a medicului. Or, Adunarea Generală a CMR a solicitat în martie protecția independenței profesionale a medicilor. Acesta este un aspect, din cele 11 deicse de Colegiu, pe care le considerăm nenegociabile”, a mai afirmat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Potrivit Mediafax, Consiliul Național al Colegilor Medicilor din România va analiza, în ședința de vineri, imixtiunea în independența profesională a medicilor, a mai spus Astărăstoae, după anunțul privind cercetarea lui Șerban Brădișteanu de către procurorii DNA. „Este o încercare de a face presiuni asupra Comisiei de expertiză medico-legală și asupra corpului medical ca să aibă un anumit rezultat. Am mai văzut asta înainte de 1989 în timpul Decretului 779 care interzicea avortul și când o comisie stabilea dacă avortul este legal sau nu”, a mai spus șeful CMR pentru gândul.