Prima pagină » Știri » Președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților: Nu cred că este bine să punem în fața stabilității NATO o altă construcție

Președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților: Nu cred că este bine să punem în fața stabilității NATO o altă construcție

Dorel Gheorghe Căprar, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, a declarat, cu privire la posibilitatea înființării unei armate europene, că nu este constructiv să pui în fața unei structuri precum NATO o creație despre care nu se știe dacă va fi funcțională.

„Nu întotdeauna partenerii ne recunosc la adevărata noastră valoare și să știți că nu am precupețit niciodată nici un efort să spun celor care nu înțeleg și aici mă refer la unii ambasadori care ne dau lecții și la alți reprezentanți ai unor state prietene din Uniunea Europeană că România și românii sunt egali, sunt membrii ai UE, la fel cum sunt și armatele noastre în NATO”, a declarat Dorel Căprar.

Legat de posibilitatea înființării unei armate europene, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților spune: „Dacă aceste discuții sunt constructive nu are nimeni nici o problemă. Eu cred că NATO, având în vedere că are atâția ani și atâtea lucruri bune făcute până în acest moment, poate în continuare să fie un suport și o umbrelă protectoare pentru toate țările din NATO (…) nu cred că este bine să punem în fața unei stabilități, să îi zic așa, creată sub umbrela NATO, o altă creație nouă care nu știm exact dacă va fi de bun augur sau nu”.

Redăm integral interviul acordat MEDIAFAX și Monitorului Apărării de către Dorel Căprar:

MEDIAFAX: Cât de important este mesajul transmis de experți americani, în cadrul conferinței Monitorul Apărării, și anume că Statele Unite rămâne în alianța NATO, NATO este aici să ne apere?
Dorel Căprar: Mesajul este unul pozitiv, important. Eu aș veni cu câteva completări. Într-adevăr NATO este aici să ne apere, dar NATO ne apără în primul rând prin Armata României, prin capabilitățile Armatei României, prin eficiența Armatei României și prin interoperabilitatea Armatei României cu celelalte armate NATO.

MEDIAFAX: Sunteți reprezentant al comisiei de apărare, spuneți-mi ce face acest for pentru o bună relaționare cu NATO?

Dorel Căprar: În primul rând suntem interesați, în afară de activitate legislativă, să cunoaștem cât mai mult din ce se întâmplă în domeniul securității și apărării și ordinii publice. Comisia de apărare are sub umbrela protectoare, să îi zic așa metaforic, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, ORNIS, SPP și STS. Legat de NATO, noi am avut mai multe activități în acest moment, am vizitat NATO la Bruxelles de vreo 3 ori, am avut întâlniri cu reprezentanți ai NATO, am avut o conferință organizată la București în legătură cu NATO. Suntem implicați într-un proiect, zic eu, de viitor și mă refer la poliția de stabilitate NATO, este un concept noi la nivel de jandarmerie europeană, acolo unde carabinierii italieni dețin rolul principal, iar jandarmeria română are un rol extraordinar de important. Se discută despre acest concept, un concept nou, un concept care dacă va reuși să primească consensul celor reprezentanți în NATO, va fi de bun augur pentru suportul armatelor, dacă se va întâmpla undeva un conflict. Rolul acestei poliții de stabilitate NATO este de a asigura după intervenția armatei, stabilitatea în țările respective și recâștigarea independenței și punerea pe un trend normal al instituțiilor statului respectiv.

MEDIAFAX: Uniunea Europeană și NATO sunt două structuri complementare sau sunt două structuri care la un moment dat pot intra în competiție pe domenii cum ar fi securitatea?

Dorel Căprar: Din punctul meu de vedere sunt complementare. România este un actor important atât în Uniunea Europeană cât și în NATO. Din punctul meu de vedere cred că România își face treaba bine, își îndeplinește toate obligațiile, atât pentru UE cât și pentru NATO. Nu întotdeauna partenerii ne recunosc la adevărata noastră valoare și să știți că nu am precupețit niciodată nici un efort să spun celor care nu înțeleg și aici mă refer la unii ambasadori care ne dau lecții și la alți reprezentanți ai unor state prietene din Uniunea Europeană că România și românii sunt egali, sunt membrii ai UE, la fel cum sunt și armatele noastre în NATO.

Faptul că se discută în acest moment de o armată europeană, se discută de un fond european pentru apărare, faptul că se discută că anumite forțe ale Europei sunt mult mai importante decât America și umbrela NATO poate fi de bun augur pe de o parte și negativ pe de altă parte. Dacă aceste discuții sunt constructive nu are nimeni nici o problemă. Eu cred că NATO, având în vedere că are atâția ani și atâtea lucruri bune făcute până în acest moment, poate în continuare să fie un suport și o umbrelă protectoare pentru toate țările din NATO și nu numai și vă spun de ce și nu numai: săptămâna trecută am participat la un exercițiu la Cincu, un exercițiu care era bazat pe medicina operațională militară acolo unde au participat 34 de țări, deci mai mult decât prezența în NATO, acolo unde medicii militari din aceste țări au făcut lucruri fenomenale la acest exercițiu și vreau să felicit pe această cale medicii militari din România care eu zic că au dat clasă multor națiuni care se cred mult mai importante și mai puternice decât România.

Și cred că asemenea lucruri sunt foarte importante de a fi cunoscute de opinia publică, că NATO nu protejează doar membrii NATO ci și pe ceilalți din zonele respective. România este un jucător important, poziția geostrategică a României este una extraordinar de importantă, atât pentru NATO cât și pentru Uniunea Europeană și eu cred că orice discuție în contradictoriu, cum că armata europeană ar fi mai importantă decât o armată NATO, că ar trebuie să fie separată, nu cred că este normală și corectă. Am auzit omologi de ai mei din țările Uniunii Europene care spuneau că „ce vor americanii, ei au doar câteva tipuri de avioane, Europa are 20 și ceva. Ce vor americanii că au doar câteva tipuri de nave militare și noi în Europa avem câteva zeci, portavioane și așa mai departe”. Făceau comparație între ce au americanii și ce au câteva țări producătoare din Uniunea Europeană. Este bine să se facă aceste comparații pentru a le cunoaște, dar nu cred că este bine să punem în fața unei stabilități, să îi zic așa, creată sub umbrela NATO o altă creație nouă pe care nu știm exact dacă va fi de bun augur sau nu.

Într-adevăr bani sunt necesari în acel fond de dezvoltare, dar eu mi-aș dori ca acei bani să fie infuzați în toate industriile de apărare, nu doar în unele industrii de apărare din UE. Și bineînțeles aici mă refer la industria de apărare din România, pe care obligatoriu trebuie să o sprijinim cu toții, să o revigorăm și vă spun un lucru, la comisia de apărare am avut și o să avem foarte multe discuții pe acest subiect. Industria de apărare i-a chemat pe toți actorii și aici mă refer la producătorii privați, producătorii statului, Ministerul Economiei, Ministerul Apărării, toate structurile din cadrul apărării securității și siguranței naționale pentru a discuta care sunt pașii de urmat legislativ, cât și din punct de vedere al creșterii producției, al dezvoltării educației în acest domeniu pentru că România a fost un jucător foarte important în trecut. Și de ce nu putem să rămânem sau să redevenim ce am fost.

În momentul de față ingineri români lucrează în fabrici în alte țări și aici mă refer de exemplu la Israel acolo unde am participat în vizita la mai multe fabrici unde am întâlnit ingineri români. Și în primul rând în industria aeronautică, noi avem o experiență extraordinară în industria aeronautică. Noi putem, pe lângă ce avem în momentul de față și aici mă refer la fabrica de la Craiova, de la Bacău, Romaero de la București, să dezvoltăm această industrie, să o dezvoltăm pentru că este necesară atât pe partea civilă cât și pe partea militară. Dar aproape de fiecare dată interoperabilitatea între civili și militari este una absolut normală și până la urmă asigură o stabilitate a statului respectiv care înțelege acest lucru.

Noi, eu zic că noi la comisia de apărare am înțeles acest lucru, încercăm să fim un suport și un liant între jucătorii respectivi pentru a-i pune la masă, pentru a-i obliga să aibă poziții și pentru a îi încuraja să vină cu idei și cu soluții atât pe partea legislativă și nu numai. Facem conferințe, prezentăm diferite sisteme, lecții învățate, invităm din străinătate, mergem să discutăm cu cei care cunosc și cred că toate aceste lucruri la un moment dat vor fi plus valoare pentru apărare, pentru siguranță, pentru educația din apărare și până la urmă pentru cetățeanul României pentru că pe noi asta ne interesează în primul și primul rând.

Citește și