Președintele Comisiei de Etică a Universității București: „În scrisoarea sa, dl. Victor Ponta nu pomenește o dată cuvântul plagiat”
„Citesc scrisoarea dlui Victor Ponta adresată domnului rector al Universității din București prin care anunță că renunță la titlul de doctor în Drept primit în 2003. În 2012, după apariția dovezilor privind plagiatul comis prin teza cu care și-a obținut titlul, două comisii academice dovedesc plagiatul. Domnul Victor Ponta nu le-a luat în seamă atunci. A fost orchestrată o adevărată operațiune de mușamalizare și de „albire” a acestei „afaceri”. În 20 iulie 2012, Comisia de Etică a UB prezenta, în conferință publică, dovezile plagiatului și verdictul fără dubiu. Prima reacție a domnului Ponta a fost: „comisia e politică”.
Dânsul dădea tonul la ceea ce astăzi consideră că „a devenit în timp o temă eminamente politică”. Nu mai menționez alte fapte petrecute atunci. În acea conferință de presă, la întrebarea unui ziarist („Ce-ar trebui să facă acum dl. Ponta?”), spuneam, și nu eram singurul, că ar trebui să facă ceea ce și alții făcuseră la vremea lor (președintele Ungariei, ministrul german al apărării ș.a.), și anume să recunoască faptul indubitabil al plagiatului și să își dea demisia din funcția publică. Nu s-a întâmplat. Se întâmplă acum. Dar parțial. În scrisoarea sa, dl. Victor Ponta nu pomenește o dată cuvântul plagiat și faptul că o treime din teză e preluată din alți autori și surse necitate. Ce pot să mai spun? Mai bine mai târziu decât niciodată? Desigur, se poate spune și așa„, afirmă Marian Popescu
Cum își va pierde Victor Ponta titlul de doctor
Marian Popescu este de părere că Universitatea din București va cere anularea diplomei de doctor. „Ar fi a doua oară, căci o mai ceruse și în septembrie 2012. Iar ministrul de acum va trebui să semneze anularea vechiului ordin de ministru prin care dl. Victor Ponta primea titlul în 2003″, continuă profesorul.
Marian Popescu speră că prin acest „gest, chiar tardiv, dl. Victor Ponta va da un semnal în ce privește credibilitatea demersului științific în universitatea românească. Oricâte analize vor fi care să vadă motivații de tot felul privind acest gest, el rămâne. Chiar târziu. Nimeni din aceia care am avut de suportat atunci presiuni, declarații ofensatoare la adresa noastră, nu cred că așteaptă și scuze„.