Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, s-a PREDAT. Unde a stat ascuns (Surse)
Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție, s-a predat în Italia, au declarat, pentru GÂNDUL, surse din Poliție.
Fostul șef al CJ Neamț ar fi plecat din țară pe 4 martie, cu avionul. A zburat de pe Otopeni pe Aeroportul din Roma, atunci nu avea nicio interdicție de a părăsi țara, potrivit surselor din poliție, consultate de GÂNDUL.
Baronul PSD s-a predat la o secție de poliție din Bari, Italia. Conform procedurilor, urmează să aibă loc o corespondență între instanța din Italia și cea din România, unde a fost el condamnat, pentru a fi repatriat.
Instanța din Bari va stabili dacă judecarea cauzei de extrădare se va face în timp ce Arsene este arestat sau plasat sub control judiciar.
Ionel Arsene a fost condamnat, în data de 10 martie, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, de un complet de judecători de la Curtea de Apel Brașov. Totodată, instanța a dispus și confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.
Procesul a început acum cinci ani, dar magistrații au dat abia acum decizia definitivă în acest caz. Odată cu sentința, oamenii legii și-au dat seama că fostul șef al CJ Neamț nu se mai află în România.
Ionel Arsene, pe lista „MOST WANTED” a Poliţiei Române, după ce șeful CJ Neamţ nu a fost găsit de poliţişti pentru a fi încarcerat
Poliția Română l-a dat în urmărire pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și unul dintre cei mai influenți lideri locali ai PSD, până la auto-suspendarea sa din partid de anul trecut, după ce oamenii legii nu l-au găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat în urma condamnării definitive la 6 ani și 8 luni de închisoare.
Prefectul Vasile-Adrian Niţă a anunţat, la data de 16 martie, că a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Ionel Arsene de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ (Detalii suplimentare despre acest subiect AICI).
Trimis în judecată în 2018
Fostul șef al CJ Neamţ a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“. Acesta a susţinut că i-ar fi dat lui Arsene, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al legislativului nemţean, Culiţă Tărâţă. În februarie 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ionel Arsene.
„În 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană, martor în cauză, suma de 100.000 de euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală“, potrivit comunicatului DNA.
Anchetatorii au precizat că banii au fost remişi de martor într-un loc public, un restaurant din Bucureşti. Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat denunţul, iar pe 19 ianuarie 2018, anchetatorii DNA a cerut magistraţilor de la Tribunalului Bacău arestarea preventivă a lui Ionel Arsene, acesta fiind pus în control judiciar.
Decizia a fost atacată de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Bacău, instanţă care a considerat că se impune arestarea preventivă, mandatul fiind emis pe 29 ianuarie 2018. Preşedintele CJ Neamţ a stat o vreme după gratii, apoi a fost plasat în control judiciar, iar pe 27 iunie 2018 a scăpat de orice măsură preventivă şi a revenit în viaţa publică şi politică.
Între timp, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pentru o altă faptă de trafic de influenţă, din anul 2015, tot din vremea când era deputat în Parlamentul României. Ionel Arsene era suspectat că ar fi cerut de la un om de afaceri un procent de 5% din suma de 60 de milioane de lei, bani ce trebuiau alocaţi de Administraţia Naţională Apele Române pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.
„La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat”, potrivit comunicatului DNA.