Prima pagină » Știri » Președintele Consiliului Județean și șeful IPJ Mehedinți au fost reținuți

Președintele Consiliului Județean și șeful IPJ Mehedinți au fost reținuți

Președintele Consiliului Județean și șeful IPJ Mehedinți au fost reținuți
Adrian Duicu și Ștefan Ponea sunt acuzați că ar fi determinat funcționari publici să numească și să mențină apropiați ai acestora în funcții de conducere în instituții publice și să concesioneze terenuri din Orșova.

Adrian Duicu și Ștefan Ponea sunt acuzați că ar fi determinat funcționari publici să numească și să mențină apropiați ai acestora în funcții de conducere în instituții publice și să concesioneze terenuri din Orșova, la prețuri convenabile.

Inspectorul șef al IPJ Mehedinți și președintele Consiliului Județean au fost audiați mai multe ore de procurorii anticorupție, ambii primind ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Joi dimineață, înainte de ora 7.00, Adrian Duicu a fost dus în Arestul Poliției Capitalei, în timp ce Ștefan Ponea a fost dus cu cinici ore înainte.

Duicu și Ponea urmează să fie duși, în cursul zilei de joi, în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Avocatul Marian Valon a declarat că patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate în libertate, printre acestea fiind secretarul județului Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta și managerului Spitalului Județean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Borugă. El a precizat că dintre persoanele audiate la DNA au fost reținuți doar Duicu și Ponea.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți și șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți au fost ridicați și duși la audieri la sediul DNA Central în urma perchezițiilor făcute miercuri la sediile unor instituții și firme din Orșova, Drobeta-Turnu Severin și Craiova, într-un dosar privind fapte de corupție săvârșite de funcționari cu funcții de conducere în plan local, în perioada 2012-2013 și în luna ianuarie 2014.

Procurorii au făcut percheziții la sediul CJ Mehedinți, la locuința din Orșova a lui Adrian Duicu, la casa părinților acestuia din comuna Topleț, județul Caraș-Severin, precum și la Hotelul Palace din Drobeta-Turnu Severin, deținut de familia lui. De asemenea, au fost percheziționate sediul Primăriei Drobeta-Turnu Severin, dar și la locuința din Orșova a șefului Poliției Județene Mehedinți, comisar-șef Ștefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al lui Adrian Duicu, la sediul Primăriei Orșova, precum și la firma Floricola, care furnizează serviciile de salubrizare și apă-canal din Orșova și care aparține președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu, al cărui fiu, Valentin Popescu, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți, îl are ca naș pe Duicu.

Mai mulți funționari publici de la CJ Mehedinți, între care secretarul județului Ladislau Mednyanszky și șefa Departamentului Resurse Umane, Silvia Șocâte, au fost duși la audieri în urma perchezițiilor făcute la sediul instituției. La DNA central ar fi fost audiați și șeful PSD Orșova, Constantin Popescu, precum și fiul său Valentin Popescu.

Surse judiciare au spus că mai mulți șefi de deconcentrate din Mehedinți au fost audiați în cursul zilei de miercuri de procurori, aceștia fiind întrebați dacă li s-a impus să intervină pe lângă anumiți agenți economici pentru a-i determina să încheie contracte de sponsorizare și publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, deținută de una dintre firmele familiei Duicu.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat de presă, că prin ordonanță a procurorilor de la Secția de combatere a infracțiunilor de corupție s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influență, respectiv cumpărare de influență, folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate de procurori până în prezent rezultă că, în perioada 2012-2013 și în cursul lunii ianuarie 2014, „folosindu-se de influența conferită de funcțiile publice deținute, două persoane din două instituții publice ale județului Mehedinți au determinat funcționari din cadrul unor instituții de interes public din același județ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaților (rude și patroni de societăți comerciale de la care obțineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite)”.

Surse judicare au declarat pentru MEDIAFAX că cele două persoane vizate sunt președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, și șeful Inspectoratului de Poliție Mehedinți, Ștefan Ponea.

DNA a precizat, în comunicatul citat, că cele două persoane au intervenit pentru a influența „numiri și mențineri în funcții de conducere la unele instituții publice sau numiri ale unor apropiați în funcții de conducere”.

Aceștia ar fi intervenit și pentru aprobarea scoaterii din domeniul public și concesionarea către apropiați la un preț „convenabil”, de suprafețe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orșova, în condițiile în care erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al statului român și astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat și nici concesionate, a mai arătat DNA.

Totodată, cei doi și-ar fi folosit influența pentru a determina „funcționari de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mehedinți să deconteze către anumite societăți comerciale servicii medicale presupus neefectuate” sau pentru a determina unii agenți economici din Mehedinți „să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiții favorabile unui post de televiziune local”.

Aceștia și-ar fi folosit influența și pentru a permite unor persoane neautorizate să aibă acces la informații care, la acel moment, nu erau destinate publicității, „astfel încât anumiți agenți economici să obțină folos necuvenit și condiții financiare avantajoase și împiedicarea altor agenți economici să participe la o licitație publică”, fiind astfel dezavantajat Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, instituția publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziție publică, potrivit DNA.

Cei doi ar fi intervenit și pentru avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcții de șef serviciu la Consiliul Județean Mehedinți, în detrimentul altor persoane.

Surse judiciare au arătat că la Mehedinți se formase o adevărată rețea în care erau implicați funcționari ai statului, rudele lor, oameni de afaceri, scopul fiind să obțină ilegal bani publici. Una dintre metode era obținerea banilor de la Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, firma familiei lui Adrian Duicu ar fi decontat examene RMN care în realitate nu fuseseră făcute niciodată.

Sursele citate au mai arătat că președintele Consiliului Județean Mehedinți ar fi primit informații care nu erau destinate publicității, pe care le folosea ca să santajeze politicieni și oameni de afaceri prin televiziunea familiei sale, în care ajungeau sume importante de bani de la firmele favorizate, sub forma unor contracte de sponsorizare și publicitate.

În acest dosar sunt vizate și mai multe firme de construcții din Drobeta-Turnu Severin care au contracte cu instituții publice locale, dar și cu Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), au mai arătat sursele judiciare. Între aceste firme se află Alpha Construct Sistem, aparținându-i omului de afaceri Constantin Izvoranu, care are mai multe contracte de reabilitare și asfaltare de drumuri atât cu Consiliul Județean Mehedinți, cât și cu Primăria Drobeta Turnu Severin.

Conform surselor judiciare citate, în acest dosar ar fi vizați și funcționari de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mehedinți și angajați ai Spitalului Județean, unde au avut loc, de asemenea, percheziții. Totodată, anchetatorii au descins și la locuința managerului Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, Doina Borugă.

Surse judiciare au afirmat că în acest dosar de corupție ar fi în atenția anchetatorilor și judecătoarea Adina Ponea, sora șefului Poliției Mehedinți, care este președinte al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, dar și procurorul Elisabeta Ponea, soția comisarului-șef Ștefan Ponea.

Presa locală a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile derulate de președintele CJ Mehedinți prin firme înregistrate pe numele soției, Mariana, și al mamei sale, Ana Duicu, care dețin mai multe benzinării în Drobeta Turnu Severin și în comuna natală – Topleț, precum și un hotel la ieșirea din Drobete Turnu Severin, dar și clinica medicală Romrad-RMN, care funcționează în Policlinica Spitalului Județean.

În mai 2012, cu o lună înaintea alegerilor locale, la care Adrian Duicu candida pentru funcția de președinte al CJ Mehedinți, din partea USL, Agenția Națională de Integritate anunța că acesta, care atunci era consilier județean, a fost găsit incompatibil.

Potrivit ANI, Ioan Adrian Duicu a participat la deliberarea și adoptarea unei hotărâri a Consiliului Județean Mehedinți din 28 octombrie 2008, prin care a fost aprobată închirierea unui teren, în suprafață de 250 de metri pătrați, situat în incinta Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin către SC Romrad-RMN SRL, precum și a unei hotărâri din 31 august 2009, privind vânzarea a două corpuri de proprietate din municipiu către aceeași societate, în condițiile în care el era asociat în cadrul firmei.

Ioan Adrian Duicu a fost consilier județean în CJ Mehedinți din 27 iunie 2008, iar din 2 aprilie 2007 era asociat în cadrul SC Romrad-RMN SRL, preciza atunci ANI.

În 21 mai 2012, Duicu a contestat raportul de evaluare al ANI, acesta cerând Curții de Apel Craiova anularea actului. După un an, în 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea și a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestată de ANI la instanța supremă, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.

Presa locală a scris că la Curtea de Apel Craiova dosarul acestuia a fost judecat de secția al cărei șef este magistratul Adina Ponea Calotă, sora șefului Poliției Județene Mehedinți, Ștefan Ponea.

Adrian Duicu este, din 2009, președinte al PSD Mehedinți și secretar executiv al PSD la nivel național, precum și membru în Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România.

Oana Mitu, [email protected]

Citește și