Președintele Consiliului Național Secuiesc susține că Scoția și Catalonia vor deveni „în scurt timp” state independente: „România va fi nevoită și ea să facă descentralizarea”
Președintele CNS, Izsak Balazs, susține că Uniunea Europeană se află în fața unor „schimbări structurale” și că procesul de „extindere internă” din cadrul UE va însemna că Scoția și Catalonia vor deveni, „în scurt timp”, state independente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„UE e înaintea unor schimbări structurale care vor fi puse în evidență tocmai de către Catalonia și Scoția, care în scurt timp vor deveni state independente ale UE. Practic se poate vorbi despre o extindere internă a UE – și se vorbește de o posibilă extindere internă a UE. Iar eu sunt convins că această extindere nu constă numai în apariția a două state noi, ci și în regândirea relației între regiune și stat, deci între nivelurile decizionale actuale în cadrul UE, în regândirea și reașezarea relației între comunitățile din UE și țările membre, în reașezarea relației între comunitățile din UE și Uniune. Deci trebuie să aibă loc o schimbare structurală spre democratizare. În acest context, poate să fie și trebuie tratată și inițiativa noastră de nivel unional, pentru că există o cooperare între statele membre în cadrul UE, deci schimbările, în viitor, se desfășoară pe baza unei consultări reciproce”, a afirmat, luni, într-o conferință de presă, Izsak Balazs.
El a adăugat că, în cadrul acestei „cooperări”, sunt șanse „mult mai bune” ca Parlamentul României să adopte o lege care să permită o descentralizare accentuată a regiunilor precum Ținutul Secuiesc, care să ducă la autonomie.
„România va fi nevoită să facă descentralizarea – și întreaga elită politică românească vorbește despre descentralizare. Autonomiile europene, majoritatea acestora, cum s-a întâmplat în Italia sau Marea Britanie, s-au născut într-un proces de descentralizare și toate acestea se leagă între ele”, a spus Izsak Balazs.
El a susținut că, chiar dacă președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, nu este de acord cu noțiunea „extinderii interne”, aceasta se va produce totuși, iar Catalonia va fi stat independent, ca și Scoția.
„Mai greșesc și oamenii mari ai UE. Probabil știți că în Scoția la anul va fi referendum, în Catalonia probabil, spun analiștii, referendumul va avea loc după ce Parlamentul declară independența statală și va întări hotărârea Parlamentului Cataloniei”, a conchis Izsak Balazs.