Președintele Consiliului Superior al Magistraturii cere SRI și Parchetului General declasificarea anexelor raportului IJ pe protocoale
„În data de 26 iunie 2019, Comisia nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională” a decis, referitor la cele 19 anexe la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018, sesizarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii cu propunerea de inițiere a demersurilor prevăzute de lege către Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru declasificarea anexelor atașate la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a înaintat la data de 27 iunie 2019 către Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicitările privind declasificarea anexelor atașate Raportului Inspecției Judiciare, care pot fi accesate aici”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), remis MEDIAFAX.
Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii mai precizează că că au fost formulate cereri pentru declasificarea celor 19 anexe la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018 de către unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de asociațiile profesionale de magistrați, respectiv Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România, precum și de către mass media.
O astfel de solicitare a făcut și Călin Popescu Tăriceanu. Președintele ALDE a solicitat CSM, săptămâna trecută, desecretizarea anexelor din raportul Inspecției Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI în parchete.
„Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecției Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanțe de judecată, care ar conține 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acționeze pentru desecretizarea lor de urgență. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale și imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să știe cum au funcționat instituțiile din justiție și felul în care serviciile au influențat activitatea lor”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook, la acel moment.