„Pe fondul amplificării dezbaterilor publice și multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituții din cadrul Autorității Judecătorești, în calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii înțeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă și obiectivă a situației, cu argumente legale și de natură tehnică. Organizarea judiciară și buna funcționare a sistemului de justiție implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituțional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potențial politic și de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realității”, subliniază Lia Savonea, printr-un comunicat de presă.
Șefa CSM reiterează nevoia unei dezbateri „și nu doar de suprafață”, iar „Consiliul (…) va analiza prezentul raport GRECO sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conțin erori factuale evidente”.
„O astfel de analiză se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se află în așteptare pentru a fi dezbătute și alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiții care trebuie să funcționeze la standarde europene. Fără a ne îndepărta de la valorile, principiile și de la obligațiile ce ne revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider că, în egală măsură, realitățile din justiția noastră relevate în ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate”, mai punctează Savonea.
Președintele Consiliului atrage atenția asupra riscului de abatere de la respectarea independenței justiției.
„Problemele reale din justiție și care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetățenilor ca beneficiari ai actului de justiție”, mai spune Lia Savonea.
România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupției, transmite Grupul Statelor contra Corupției (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureștiului de a desființa Secția specială de investigare a magistraților.