„Să nu credeți cumva că noi vom fi pionii vreunei ambasade. Noi avem foarte bine trasate regulile noastre, încercăm pe cât putem ca aici să le rezolvăm, nici să ne mai plângem într-o parte sau în alta pentru că oricum prea mult ajutor nu primim”, a spus judecătorul Bordea.
Președintele CSM a menționat că întâlnirea oficială cu reprezentanții Ambasadei Statelor Unite la București nu era stabilită „ca dată și ca ora” și că „din curtoazie”, a răspuns invitației făcute joi, în jurul orei 15.30, prin telefon, de membrii ambasadei menționate.
„A fost o întâlnire neprevăzută, o întâlnire pe care noi am cerut-o la sediul CSM-ului, dar pe care Ambasada Statelor Unite a dorit să o facă pe un teren neutru. A fost o altă locație decât consiliul sau ambasada”, a explicat Bordea.
Potrivit președintelui CSM, nu s-a pus problema declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta, la începutul săptămânii, în urma condamnării lui Adrian Năstase, însă Bordea a ținut să precizeze că această „problemă se va pune în cadrul unei discuții mai ample, fără discuție, pentru că s-a făcut o mică aluzie că în Statele Unite nimeni nu comentează hotărârile judecătorești”.
Acesta a mai spus că, în cadrul întâlnirii de joi, s-au stabilit principalele puncte de discuție pentru o întrevedere programată pentru săptămâna viitoare, acestea vizând „imparțialitatea”, statul de drept și condițiile de detenție din România.
„În ceea ce privește Ambasada Statelor Unite, în raporturile pe care inițial le-am derulat, urma ca la începutul săptămânii viitoare să avem o întrevedere, însă intempestiv ni s-a solicitat o întrevedere care a vizat, în principal, stabilirea unor puncte de discuție la acea întrevedere care să vizeze imparțialitatea, statul de drept, dar și un element punctual și anume condițiile de detenție din penitenciare”, a declarat Bordea.