Prima pagină » Știri » Președintele CSM: Vom intensifica demersurile interne și externe pentru a fi menținută pensia de serviciu

Președintele CSM: Vom intensifica demersurile interne și externe pentru a fi menținută pensia de serviciu

Președintele CSM: Vom intensifica demersurile interne și externe pentru a fi menținută pensia de serviciu
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își va intensifica demersurile, atât în plan intern, cât și extern, pentru ca pensia de serviciu a magistraților să fie menținută, a declarat, marți, pentru Mediafax, președintele CSM, Nicoleta Țînț.

„Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistrați afectează însăși independența justiției. Subliniez cu fermitate faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, așa cum, din păcate, a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităților și interdicțiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum și de importantă socială uriașă a muncii judecătorilor și procurorilor. Confruntat cu această situație de o gravitate fără precedent, Consiliul își va intensifica demersurile atât în plan intern, cât și extern pentru că pensia de serviciu a magistraților să fie menținută”, a declarat Țînț.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se va întruni miercuri pentru a formula o sesizare ce va fi trimisă Curții Constituționale a României (CCR), cu privire la abrogarea legii pensiilor de serviciu, au precizat, surse judiciare, pentru Mediafax.

„Președinte Înaltei Curți de Casație și Justiție a luat masurile necesare pentru convocarea Secțiilor Unite in data de 29.01.2020 la ora 18:00″, anunță oficialii ICCJ.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.

Deputații au respins, în plenul de marți, amendamentele lui Adrian Solomon adoptate în Comisia de muncă, prin care erau eliminate și indemnizațiile speciale pentru sportivii de performanță și artiștii. Propunerea de respingere a venit chiar din partea social-democratului.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționari publici cu statul special, funcționari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic și consular al României, membrilor Curții Constituționale și a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, urmând să ajungă la președintele României pentru promulgare.

 

Citește și