Prima pagină » Știri » Președintele ICCJ, Livia Stanciu: Unii politicieni au încercat, prin declarațiile publice, să decredibilizeze justiția

Președintele ICCJ, Livia Stanciu: Unii politicieni au încercat, prin declarațiile publice, să decredibilizeze justiția

Președintele ICCJ, Livia Stanciu: Unii politicieni au încercat, prin declarațiile publice, să decredibilizeze justiția
Președintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat joi, după ședința plenului CSM, că unii politiceni au depășit limitele admisibile ale discursului public și au încercat să decredibilizeze justiția, iar mai grav este că uneori au vrut să acrediteze ideea implicării politicului în justiție.

Judecătorul Livia Stanciu a fost întrebată, la ieșirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, cum comentează concluzia la care au ajuns membrii CSM, potrivit căreia independența justiției a fost afectată prin declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și europarlamentarul Monica Macovei, despre dosarele Microsoft și Lukoil și despre o eventuală decizie a instanței privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a spus că nu vrea să se refere în mod special la niciun raport realizat de Inspecția Judiciară în aceste cazuri, dar a arătat că, în opinia sa, au fost situații în care unii politiceni au depășit limitele admisibile ale discursului public.

„Cred că știți foarte bine că de multe ori am spus că politicienii au depășit limitele admisibile ale discursului public, încercând de foarte multe ori, prin afirmațiile lansate în spațiul public, să decredibilizeze justiția, să-i decredibilizeze pe magistrați, iar ceea ce este mai grav, spun eu, faptul că unii dintre ei au încercat să acrediteze ideea implicării politicului în justiție sau că justiția ar fi influențată politic”, a declarat Livia Stanciu.

Președintele ICCJ a mai spus că, în opinia sa, reprezentanții puterilor judecătorească, executivă și legislativă trebuie să înțeleagă că separația și echilibrul puterilor în stat nu înseamnă antagonismul acestora, ci, dimpotrivă, că binele public implică o activitate concertată, complementară a tuturor.

„Trebuie să înțeleagă celelalte două puteri ale statului că niciodată nu încerci să-ți acoperi anumite eșecuri, mai mari sau mai mici, prin încercarea de a responsabiliza o altă putere în stat. Să se înțeleagă, de asemenea, că sistemul de justiție din România, pentru a lucra la nivelul calitativ la care s-a angajat prin documente internaționale, implică în mod deosebit ca în România să exist, în primul rând, o legislație clară, coerentă, stabilă, care să nu permită interpretări”, a mai spus Livia Stanciu.

Președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și europarlamentarul Monica Macovei au afectat independența justiției prin declarațiile lor despre dosarele Microsoft și Lukoil și despre o eventuală decizie a instanței privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, a constatat, joi, plenul CSM.

Prin decizia de joi a plenului, membrii CSM nu și-au însușit concluziile inspectorilor judiciari potrivit cărora Traian Băsescu nu a încălcat independența justiției atunci când a afirmat că în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”. IJ mai stabilise că premierul Victor Ponta nu a depășit limitele discursului politic atunci când spunea că Guvernul nu intervine în justiție în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susține salvarea locurilor de muncă ale angajaților și plata salariilor către aceștia, cerându-i ministrului Justiției să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

Singurele concluzii ale inspectorilor judiciare pe care CSM și le-a însușit se referă la raportul în cazul declarațiilor făcute de Monica Macovei, conform cărora Victor Ponta, procurorul șef al României și soția lui Tiberiu Nițu au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploiești, dar și în cazul premierului care a declarat în octombrie că liberalul Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, întrucât aceasta este practica unitară a instanței supreme, în toate cazurile similare. În ambele situații, IJ a stabilit că a fost încălcată independeța justiției.

Inspectorii judiciari au întocmit, în total, patru rapoarte privind apărarea independenței justiției, care au fost prezentate în fața plenului de joi.

Primul raport a fost făcut în cazul președintelui PSD, care declara, în 27 octombrie, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanțe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunțându-se similar.

„Cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este știut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, afirma Ponta.

Cel de-al doilea se referă la afirmația europarlamentarului Monica Mocavei, care a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de „Lukoil”.

„Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuși sau alte bunuri. Familia Nițu lucrează împotriva justiției, lucrează cu politicul. Soția sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e șefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucționarea justiției, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin și este trădare națională”, este afirmația făcută de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari să întocmească acest raport.

În legătură cu același dosar, Inspecția Judiciară a efectuat cel de-al treilea raport, cu privire la afirmațiile premierului Victor Ponta, care spunea că Guvernul nu intervine în justiție în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susține salvarea locurilor de muncă ale angajaților și plata salariilor către aceștia, cerându-i ministrului Justiției să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

„Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziție foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată – și îl rog pe ministrul Justiției să transmită corect ceea ce am spus – e foarte bine ca justiția să își facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească și să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toți procurorii și judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovați. În același timp, trebuie să avem grijă – că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului – de…în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajați. Mă bucur că o să își primească salariile vineri și să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă și interesele economice”, spunea Ponta, în cadrul ședinței de guvern din 6 octombrie.

Cel de-al patrulea raport al IJ are legătură cu declarațiile făcute la Realitatea TV, de președintele Traian Băsescu, care, răspunzând unei întrebări, a spus că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

Șeful statului nega la acel moment că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. „Cea mai complexă informație am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare și acea informație într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA și de acolo a început ușor, ușor”, afirma președintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile românești.

Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: „Da, vor mai fi”.

Citește și