Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, șantajată. Femeia care i-a cerut bani judecătoarei a fost reținută. UPDATE

Publicat: 10 06. 2014, 09:19
Actualizat: 18 05. 2015, 20:05

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX, că a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de marți, ora 03.40, a inculpatei Mariana Rarinca, pentru infracțiunea de șantaj.

Procurorii arată, în ordonanța de reținere, că în perioada aprilie – 3 iunie, Mariana Rarinca ar fi amenințat-o pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, „cu darea în vileag a unor fapte imaginare, în scopul de a dobândi pentru sine, în mod injust, un folos patrimonial”.

„Mai mult, inculpata a amenințat persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post de televiziune) a unor date compromițătoare despre aceasta și familia acesteia, susținând că deține înscrisuri și alte mijloace de probă cu care își poate proba afirmațiile”, a precizat DNA.

În schimbul nedivulgării către presă a acestor informații presupus compromițătoare, Mariana Rarinca i-ar fi cerut judecătoarei Livia Stanciu 20.000 de euro, într-o convorbire telefonică.

Amenințată cu dezvăluiri la Antena 3

Președinta Curții Supreme, Livia Doina Stanciu a fost șantajată.  O fosta secretară a șoțului decedat al judecătoarei a solicitat o sumă de bani. Amenințat-o cu presupuse dezvăluiri în direct la Antena 3 dacă nu va primi banii.

„În cursul zilei de 09 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 3 locații situate în municipiul Galați, din care una este  punctul de lucru al unui agent economic”, se arată într-un comunicat DNA

Sursele Gândul au explicat că președinta Curții Supreme a fost șantajată de o fostă angajată a soțului ei. În urmă cum mai bine de trei ani soțul judecătoarei Stanciu a angajat-o pe femeie pe un post de secretară la recomandarea unor cunoștiințe care susțineau că este vorba de un caz social. Între timp soțul președintei ICCJ a decedat.

După trei ani fosta secretară a sunat-o pe Livia Doina Stanciu solicitându-i o sumă de bani despre care susține că trebuia să o primească de la soțul decedat. Fosta secretară a amenințat-o pe judecătoare că dacă nu îi va remite suma de bani solicitată va merge la Antena 3 unde va face diverse presupuse dezvăluiri. 

Președintele ICCJ a sesizat DNA care a început o anchetă și a realizat o serie de percheziții

Livia Stanciu – biografie

Livia Stanciu este președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2010. Livia Stanciu a condus completul de cinci judecători care a hotărât condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității. De la preluarea funcției de președinte a ICCJ, instanța a fost remarcată an de an cu note pozitive în raportul MCV. Din 2010 Curtea Supremă a început să finalizeze cu soluții definitive un contingent consistent de mari dosare de corupție.

În 2013 completul de cinci judecători condus de Livia Stanciu a dispus condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare.

Livia Stanciu a condus și completul care a decis condamnarea la 7 ani de închisoare a fostului senator PSD, Cătălin Voicu. Din 2010, activitatea Curții Supreme a primit numai note pozitive în rapoartele europene pe Justiție.

În perioada 2004-2010, a activat ca judecător al ICCJ la Secția Penală, pe care a și condus-o intre 2007-2008. În perioada 1994-2004, a fost judecător la Tribunalul Galați și la Curtea de Apel Galați. Timp de 14 ani, în perioada 1980 – 1994, Livia Stanciu a activat ca și procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Vezi aici CV-ul președintelui ICCJ.

Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi șefi de servicii secrete și a omului de afaceri Puiu Popoviciu. De asemenea, Stanciu a decis condamnarea primarului PDL de Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău