Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție: Mulți corupți și corupători încearcă să acuze pe toată lumea de corupție
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a afirmat că, uneori, corupții și corupătorii mizează pe „nepăsarea, teama, tăcerea și uneori pe complicitatea celor din jur”, iar” mulți corupți și corupători încearcă să acuze pe toată lumea de corupție”.
„Instanța supremă a înțeles că trebuie, prin hotărârile pe care le adoptă, să aplice sancțiunile prevăzute de lege, inclusiv pentru cele mai grave fapte de corupție, inclusiv pentru acele fapte de corupție care se localizează la cel mai înalt nivel al organizării statale”, a declarat, joi, judecătoarea Livia Stanciu, în cadrul conferinței privind implementarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA).
Livia Stanciu, „ca practician al dreptului de peste 33 de ani”, a spus că singura soluție viabilă pentru recăpătarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului care au atribuții în domeniul combaterii corupției este „scoaterea la iveală, aducerea la lumină a celor mai ascunse și, eventual, protejate fapte de corupție și adoptarea unor soluții împotriva celor care încalcă legea cât mai corecte, drepte și cât mai intransigente”.
„Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, nimeni nu poate și nu trebuie să fie protejat dacă intră în impact cu legea, indiferent de natura faptei pe care o săvârșește. Nu trebuie să uităm că corupții și chiar și corupătorii sunt cei care mizează întotdeauna pe nepăsarea din jur, pe teama poate a celor din jur, pe tăcerea celor din jur și uneori și pe complicitatea celor din jur. În acest context, mulți corupți și corupători încearcă să acuze pe toată lumea de corupție și nu întâmplător, pentru că o vină colectivă, așa cum se încearcă a se acredita, nu poate conduce decât la anularea propriei responsabilități”, a arătat Livia Stanciu.
Președintele ICCJ a subliniat faptul că fenomenul corupției a dobândit în ultima perioadă o amploare deosebită. „Asistăm la forme variate și cât mai complexe de manifestare, până la cele mai înalte niveluri ale societății”, a afirmat Stanciu, adăugând că, în ultima perioadă, Înalta Curte de Casație a devenit extrem de conștientă de rolul important pe care îl are în cadrul construcției instituționale dedicată luptei împotriva corupției.