„Sunt șanse să pice această nominalizare în Parlament, dar ceea ce mă mâhnește pe mine este modul în care liberalii vechi susțin această nominalizare, atâta timp cât au spus că Mihai Răzvan Ungureanu e un trădător de țară, atâta timp cât acest om are încă multe lucruri de clarificat”, a spus Plumb la Antena 3.
Președintele interimar al PSD și-a exprimat surprinderea față de „viteza cu care se dorește să se treacă această nominalizare prin Parlament” și că decizia ca Ungureanu să nu fie votat va fi menținută și după discuția din reuniunea de luni a coaliției de guvernare.
În aceeași emisiune, Plumb a afimat că Biroul Politic al PSD va adopta luni o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar din discuțiile deja avute în partid pe această temă rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri, arătând că președintele Klaus Iohannis nu s-a consultat cu liderii PSD înainte de a avansa această numire, deși a asigurat inițial că vor exista consultări și un echilibru între putere și opoziție în ceea ce privește numirile în aanumite poziții cheie, iar Ungureanu nu poate fi votat în condițiile în care acesta este un „expozant al pedelismului” în România.
Birourile Permanente ale celor două Camere vor fi convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungrureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE), au spus, joi, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.
Ședința ar putea avea loc la ora 13.00.
Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier, pentru funcția de director al SIE.
Reprezentanții PSD și Victor Ponta au spus că nu îl susțin această nominalizare, în schimb liderul UNPR, premierul interimar, Gabriel Oprea a anunțat că îl susține pe președintele Iohannis în acest demers.
Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE este un pas important în schimbarea majorității parlamentare, iar cei de la PSD au o reticență de a convoca plenul pentru această numire, dar PNL nu are nicio rezervă să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.
Constituția și Legea de funcționare a Serviciului de Informații Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informații. Constituția prevede că directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea președintelui, iar Legea SIE arată că numirea este făcută de CSAT.