Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a decretat doliu național pe 10 ianuarie 2022

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a decretat doliu național pe 10 ianuarie 2022
Doliu Național în Kazahstan / Sursă Foto: Captură YouTube - The Telegraph
Publicat: 08/01/2022, 22:53
Actualizat: 10/01/2022, 12:13

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a decretat doliu național pe data de 10 ianuarie 2022. Decizia a fost luată din cauza unui număr mare de victime și pierderi de vieți omenești, ca urmare a evenimentelor tragice din mai multe regiuni ale țării.

Pe data de 2 ianuarie 2022, în regiunea Mangystau din vestul Kazahstanului au început demonstrații împotriva creșterii prețurilor cu amănuntul la gazul petrolier lichefiat. Protestatarii au cerut reducerea prețului la nivelul anterior și soluționarea altor probleme socio-economice.

La puțin timp de la debutul revoltelor, în toate marile orașe ale țării au început demonstrații cu revendicări similare. Pe data de 4 ianuarie 2022, președintele țării, Kassym-Jomart Tokayev a îndemnat cetățenii să nu cedeze provocărilor pe fondul mitingurilor împotriva creșterii prețurilor la gaze și să lupte pentru încredere reciprocă și dialog.

La instrucțiunile președintelui, Guvernul Republicii Kazahstan a răspuns prompt solicitărilor cetățenilor și a luat măsuri pentru reducerea prețurilor la gaze, precum și a impus un moratoriu asupra creșterii prețurilor pentru produsele alimentare, combustibilii și utilitățile importante din punct de vedere social. Toate persoanele reținute anterior în timpul acțiunilor neautorizate au fost eliberate.

Cu toate acestea, populația nu a rezonat cu îndemnurile președintelui Tokayev, acesta afirmând că protestele din mai multe orașe mari au fost folosite de grupuri teroriste, extremiste și criminale, pentru a escalada situația și acțiunile violente. Ca reacție, șeful statului a dispus luarea de măsuri urgente, instituind starea de urgență în toată țara.

Aceste acțiuni au demonstrat o voință politică clară și o dorință de a soluționa diferendele prin dialog, confirmând angajamentul autorităților față de conceptul de ”stat care ascultă”.

Protestatarii au ocupat mai multe puncte cheie din orașul Almaty

În ciuda măsurilor luate, escaladarea în continuare a violenței a fost cauzată de atacuri armate masive asupra instituțiilor administrative, secțiilor de poliție, bazelor militare, civililor, inclusiv lucrătorilor medicali, pompierilor și jurnaliștilor.

Cea mai dificilă situație s-a dezvoltat în orașul Almaty, unde protestatarii au ocupat Primăria, reședința locală a Președintelui Kazahstanului, departamentele de poliție ale orașului, Comitetul de Securitate Națională și Parchetele, unele posturi TV și radio. Aceștia au ocupat şi Aeroportul Internaţional Almaty.

Potrivit datelor preliminare ale autorităților din Kazahstan, printre atacatori există persoane care au experiență de participare la luptă în „puncte fierbinți” de partea grupărilor islamiste radicale.

Analiza situației a arătat că Kazahstanul a fost supus unei agresiuni armate de către grupuri teroriste bine coordonate instruite în străinătate. Potrivit datelor preliminare, printre atacatori există persoane care au experiență de participare la luptă în „puncte fierbinți” de partea grupărilor islamiste radicale. Grupări teroriste au apărut din cauza activării așa-numitelor „celule de dormit”. Din păcate, agențiile de aplicare a legii din Kazahstan nu erau pregătite pentru astfel de atacuri masive și coordonate în diferite regiuni ale țării simultan.

În timp ce mitingurile inițiale din Kazahstanul de Vest au fost pașnice și însoțite de revendicări de natură socio-economică, participanții la revoltele în masă ulterioare nu au înaintat nicio revendicare economică sau chiar politică specifică. Aceștia nu aveau intenția de a negocia cu autoritățile, ci vizau răsturnarea violentă a ordinii constituționale.

După ce situația a escaladat, președintele Tokaev și-a asumat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan. Liderul kazah a făcut, apoi, apel la statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), cu o cerere de trimitere a forțelor de menținere a păcii, pentru a ajuta la stabilizarea țării. Potrivit autorităților, mandatul forțelor de menținere a păcii include protecția instalațiilor strategice și sprijinirea serviciilor de aplicare a legii din Kazahstan.

Temeiul legal pentru desfășurarea forțelor colective de menținere a păcii ale OSC în Kazahstan sunt articolele 2 și 4 din Tratatul de securitate colectivă, Acordul privind activitățile de menținere a păcii și solicitarea președintelui Republicii Kazahstan de acordare a asistenței necesare.

Mandatul forțelor de menținere a păcii include protecția instalațiilor strategice și sprijinirea serviciilor de aplicare a legii din Kazahstan. Principalele acțiuni împotriva grupărilor teroriste sunt efectuate de agențiile de aplicare a legii și de Forțele Armate ale Republicii Kazahstan.

Forțele de menținere a păcii solicitate de Tokaev sosesc în Kazahstan

În acest moment, forțele de menținere a păcii din toate statele membre CSTO, cu un total de aproximativ 2.500 de persoane, ajung în Kazahstan. Potrivit autorităților, forțele colective de menținere a păcii ale CSTO rămân temporar pe teritoriul Kazahstanului și vor părăsi țara după stabilizarea situației la prima cerere a părții kazahe.

Președintele Tokayev a solicitat agențiilor de aplicare a legii să formeze un grup de investigații care să conducă o anchetă la scară largă și să îi aducă pe toți cei responsabili în fața justiției.

Conform unui comunicat al administrației statului, Kazahstanul asigură securitatea și protecția misiunilor diplomatice străine din țară, precum și personalul și proprietatea companiilor și investitorilor străini. Situația se va stabiliza în curând, se mai precizează în comunicatul respectiv, și nu vor fi schimbări în politica economică și în climatul investițional al țării, toate obligațiile Kazahstanului fiind respectate în întregime.

De ce a fost restricționat accesul la internet

Autoritățile transmit că restricționarea temporară a accesului la Internet în țară este cauzată de o ”operațiune antiteroristă de blocare a comunicării între membrii grupărilor teroriste”.

Pe data de 7 ianuarie 2022, în discursul adresat poporului din Kazahstan, președintele Tokayev a declarat că ”o operațiune de combatere a terorismului continuă în țară”, iar Poliția, Garda Națională și Forțele Armate desfășoară acțiuni de amploare și coordonate pentru neutralizarea grupărilor teroriste și criminale. Este important de menționat că protestatarii pașnici nu sunt supuși niciunei persecuții, transmis autoritățile din Kazahstan.

”Este important să subliniem unitatea poporului din Kazahstan în acest moment dificil. Cetățenii susțin măsurile luate de președintele Tokayev pentru a restabili viața pașnică și a iniția crearea de echipe de oameni pentru a proteja facilitățile sociale. Ne apărăm democrația și Constituția de radicalii islamiști și teroriști! Din păcate, există victime umane, atât în rândul ofițerilor de drept și al personalului militar, cât și al populației civile. Aceasta este o tragedie uriașă pentru noi, rudele victimelor și întregul popor kazah”, se menționează în același comunicat.

Potrivit comunicatului, din cauza unui număr mare de victime și pierderi de vieți omenești, ca urmare a evenimentelor din mai multe regiuni ale țării, președintele Tokaev a declarat ziua de 10 ianuarie 2022 zi de doliu național.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online