„România a cunoscut o lungă perioadă în care nu aveam acces liber la cărți, iar dezbaterea de idei era condamnată la clandestinitate. Astăzi, când ne uităm în jur și vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării și difuzării cuvântului scris, pentru că știm cât de prețioasă este libertatea de expresie. (…) Suntem, așadar, datori să apărăm dreptul la exprimare și, în egală măsură, să înțelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertății cuvântului. Rolul târgurilor de carte este esențial în promovarea cititului și a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcțional, tot mai larg răspândit la noi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a atras atenția asupra interesul redus pentru achiziția de cărți în România.
„Numeroase studii arată că rezultatele școlare ale elevilor sunt determinate de resursele educaționale disponibile acasă, iar în România, o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziția de cărți. De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români și să modernizeze infrastructura publică dedicată cărții. Toate acestea pot contribui la creșterea gradului de cultură a românilor și la dezvoltarea nivelului general de educație. Impactul unor astfel de politici publice se va resimți în mod direct în evoluția economică, socială și democratică a țării noastre”,a mai spus președintele.
Președintele Klaus Iohannis a tăiat panglica inaugurală a Salonului Internațional de Carte Bookfest, la eveniment fiind prezenți ambasadorii SUA și Germaniei, dar și ministrul Culturii, George Ivașcu.