Președintele Klaus Iohannis pierde una din cele șase case din Sibiu
Curtea de Apel Brașov a menținut, joi, o decizie dată anul trecut de Tribunalul Brașov, care anula un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Klaus Iohannis, soția acestuia, Carmen Iohannis, soacra președintelui și moștenitorii unui imobil din centrul municipiului Sibiu.
FOTO: turnulsfatului.ro
„Admite excepția tardivității motivelor de recurs depuse la termenul din 03.09.2015, excepție invocată de intimatul pârât Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, prin Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brașov și în consecință: Constată nule motivele de recurs formulate de recurenții pârâți Lazurca Georgeta, Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner prin memoriul de recurs din 03.09.2015 împotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 pronunțată de Tribunalul Brașov. Admite cererea de anulare a recursului declarat de recurentul pârât Statul Român prin Municipiul Sibiu, prin Primar, pentru lipsa dovezii mandatului de reprezentare a Statului Român, cerere formulată de intimatul pârât Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, prin Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brașov și în consecință: Anulează recursul formulat și precizat de recurentul pârât Statul Român prin Municipiul Sibiu, prin Primar împotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 pronunțată de Tribunalul Brașov. Respinge recursul formulat de recurenții pârâți Lazurca Georgeta, Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner împotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 a Tribunalului Brașov, pe care o menține”, se arată în decizia Curții de Apel publicată pe portalul instanțelor de judecată.
Decizia Curții de Apel Brașov este irevocabilă.
Potrivit presei locale din Sibiu, istoria imobilului respectiv și a proceselor care s-au iscat în jurul lui este îndelungată.
Casa, care are peste 150 de metri pătrați și în care funcționează o bancă și mai multe firme, a fost a unei familii din localitatea Porumbacu de Jos, județul Sibiu. La moartea celor doi soți, din cauza faptului că nu aveau moștenitori, imobilul a intrat în posesia statului român și a fost cumpărat de chiriași, atunci când acest lucru a fost posibil.
Ulterior, în instanță, un bărbat pe nume Nicolae Baștea a arătat că este nepot al foștilor proprietari ai imobilului din centrul Sibiului, iar contractele de vânzare-cumpărare ale chiriașilor au fost anulate. Familia Iohannis a devenit proprietară a imobilului după ce a cumpărat părțile de proprietate ale urmașilor lui Nicolae Baștea.
Nemulțumiți de această stare de fapt, foștii chiriași au deschis o serie de procese și au depus plângeri în urma cărora s-a inițiat și o cercetare penală pentru stabilirea modului în care Nicolae Baștea a obținut certificatul de moștenitor.
Cercetarea a rămas însă fără urmări, procurorii stabilind că nu se impune începerea urmăririi penale.
Procesele civile intentate s-au mutat la diverse instanțe, care au dat diferite soluții de-a lungul anilor. Toate părțile implicate au recurs la diferite căi de atac, astfel că procesele au continuat.
În 16 mai 2014, Tribunalul Brașov „constată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 de BNP Bucsa Radu Gabriel (notar din Sibiu – n.r.) încheiat între pârâții Baștea Ioan – decedat (moștenitor al lui Nicolae Baștea – n.r.), moștenitor fiind Baștea Rodica, în calitate de vânzător, și Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători”, din cauza neclarității certificatului de moștenitor al lui Nicolae Baștea.
Soții Iohannis au contestat decizia Tribunalului Brașov la Curtea de Apel Brașov, dar prin decizia de joi sentința dată de Tribunal a fost menținută.