Președintele Parlamentului ungar, îngrijorat de soarta maghiarilor din România. „UE este mai preocupată de igiena mentală a puilor de găină”

Publicat: 18 05. 2015, 09:30

Kover consideră că nivelul relațiilor dintre Ungaria și România este atât de scăzut, încât viitorul comunităților maghiare din Transilvania este necesar să fie văzut cu „îngrijorare gravă”.

În afară de o „susținere substanțială”, Guvernul de la Budapesta încearcă să construiasccă relații economice care să ajute comunitatea româno-maghiară, a spus Kover duminică într-un interviu pentru postul public Kossuth Radio.

Executivul condus de Viktor Orban vrea să se asigure că Europa nu aude doar vocea celor care recurg la forță pentru aplicarea „drepturilor constituționale la autodeterminare”, ci și pe cea a celor care încearcă să folosească mijloace pașnice pentru a atinge același scop, a declarat președintele Parlamentului ungar.

În opinia sa, atitudinea Uniunii Europene (UE) față de drepturile omului este „un pic distorsionată”, întrucât conducătorii blocului european sunt mai preocupați de „igiena mentală a puilor hibrizi de găină și porcilor îngrășați” decât de protecția drepturilor comunităților la „autodeterminare” educațională și culturală.

Tot în ceea ce privește „comunitățile ungurești din vecinătatea apropiată”, Kover a lăudat țări vecine ca Slovenia și Croația pentru protejarea drepturilor comunităților maghiare. În Serbia, situația se îmbunătățește oarecum, a apreciat el.

Însă președintele Legislativului de la Budapesta a criticat Slovacia pentru că autoritățile consideră comunitatea maghiară drept un „risc la adresa securității naționale”.

Capacitatea de reprezentare a intereselor Ungariei este mai „proastă”, în multe privințe, decât oricând altcândva în ultimii 25 ani, din cauză că Guvernul Orban a ales un drum către relansarea economică care a afectat interesele țării în străinătate, recunoaște Kover.

Primul Guvern Fidesz din perioada 1998-2002 a fost, însă, în măsură să reprezinte interesele Ungariei cu „greutatea adecvată” în forumurile internaționale, este el de părere. Dar, în ultimii patru ani, Cabinetul Orban a ales o cale prin care să pună țara pe picioare – în urma „falimentării” Ungariei pe care Kover o atribuie fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany – care a afectat anumite interese internaționale, a insistat el.