Președintele PE: Am fost surprins de observațiile lui Băsescu, o să îl întreb personal ce a vrut să spună
„Am fost surprins de observațiile președintelui Traian Băsescu. L-am respectat întotdeauna din punct de vedere instituțional, ca președinte al României.(…) În ultima întâlnire pe care am avut-o cu președintele Băsescu am discutat despre Schengen, am susținut accesul României în spațiul Schengen, astfel că am fost un pic surprins de ceea ce a spus despre mine. O să îl întreb personal la ce anume s-a referit, nu am înțeles”, a declarat MartinSchulz, la finalul evenimentului de la Romexpo.
Președintele PE a explicat la ce s-a referit când a vorbit despre anexarea Crimeii, arătând că „este o încălcare teribilă a legilor internaționale, iar Rusia este obligată să respecte regulile internaționale”.
„De aceea, sancțiunile sunt justificate. Am declarat că trebuie să căutăm soluții diplomatice, în ultimă instanță. Putem discuta. Dacă este o nouă amenințare, la adresa Moldovei, de exemplu, trebuie să mărim aceste sancțiuni. Și am spus că trebuie să informăm cetățenii noștri că sancțiunile la adresa Federației Ruse ne afectează și pe noi. Acest lucru am spus, și sunt surprins de afirmațiile președintelui Traian Băsescu, cred că nu a citit cu atenție”, a mai afirmat Martin Schulz.
Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este importantă o prezență bună la euroalegeri, scrutin care va prefigura numele viitorului șef al Comisiei Europene, care poate fi socialistul Martin Schulz, pentru care „anexarea Crimeei era un fapt împlinit”, sau popularul Jean-Claude Juncker.
Traian Băsescu a declarat că ar fi important de dezbătut în eurocampanie motivele pentru care să fie condusă Comisia Europeană, de acum înainte, de Jean Claude Junker sau de Martin Schultz, „mai ales dacă privim lucrurile prin prisma ultimelor declarații și acțiuni ale socialiștilor”.
„Pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt împlinit și asta e, și trebuie să fim liniștiți. Probabil o asemenea abordare ar avea și dacă se întâmplă și alte evoluții negative, în defavoarea României”, a spus Băsescu.
Președintele a explicat că se poate face o dezbatere pe acesată temă, și anume ce este în avantajul Românei să avem un președinte al Comisiei Europene socialist sau un un președinte de Comisie din spectrul PPE.
„Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne uităm și la dimenziunile țărilor, nu cumva riscăm să creăm o forță incredibilă unui singur stat care, oricum, este extrem de influent prin crearea condițiilor ca domnul Schultz să devină președinte al Comisiei Europene?”, a mai spus Băsescu.