Președintele PE, Antonio Tajani, s-a întâlnit cu Iohannis, Dăncilă, Dragnea, Tăriceanu: Este important să transmitem un mesaj POZITIV cetățenilor cu privire la munca pe care o facem noi

Publicat: 21/11/2018, 17:17

O delegație a Parlamentului European, condusă de președintele PE, Antonio Tajani, a avut, miercuri, la Parlament, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cu liderii partidelor parlamentare și cu președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a declarat, miercuri, după întrevederea pe care a avut-o cu președintele Parlamentului European, AntonioTajani, că România împărtășește deplin calea europeană și că PE e un partener cheie în mandatul pe care urmează să îl preia România la Președinția Consiliului UE.

„Parlamentul European e un partener cheie în mandatul pe care urmează să îl preia România la Președinția Consiliului UE și în general în ceea ce privește cooperarea cu toate instituțiile europene. Mă bucur foarte mult asupra parteneriatului european. După cum am subliniat în discursul meu pe 23 octombrie, România împărtășește deplin această cale europeană. Sunt convins că prin acțiunile noastre putem să creăm o Uniune Europeană mai puternică și mai bună. Ne vom confrunta cu multiple provocări care afectează viața cetățenilor și guvernele. De aceea trebuie să dăm dovadă de realism. Cred că cu tărie că împărtășim aceleași valori europene și cu toții dorim o UE prosperă, sigură. E important să ne folosim de energia pe care o avem pentru a sublinia ceea ce ne unește. Aceasta e abordarea pe care o vom avea, iar summitul de anul viitor va fi o oportunitate de care să profităm cu toții”, a spus președintele Klaus Iohannis după întrevederea pe care a avut-o cu membrii delegației Parlamentului European condusă de președintele AntonioTajani.

El a mai spus că România își propune să aibă o proiecție strategică cu privire la viitorul UE și cu privire la politicile pe care Uniunea Europeană trebuie să le adopte pe viitor.

„Sperăm ca summitul de la Sibiu să contribuie la consolidarea UE: Suntem conștienți că proiectul președinției europene depinde de o voință puternică a Parlamentului European. Trebuie să obținem acordul pentru dosare cheie. Capacitatea de a oferi încrederea cetățenilor în proiectul european – acest angajament ar trebui să devină un imperativ politic pentru noi toți”, a mai spus șeful statului.

La rândul său, președintele PE, AntonioTajani, a subliniat faptul că în mandatul președinției române se vor organiza alegerile europarlamentare.

„Este important să transmitem un mesaj pozitiv cetățenilor cu privire la munca pe care o facem noi. Dvs. nu sunteți doar președintele României, ci sunteți membru în Consiliul European și avem nevoie de ajutorul dumneavostră pe două, trei chestiuni cruciale pentru PE. În primul rând Brexitul. Există un acord, suntem în deplin acord cu ceea ce face negociatorul Barnier și trebuie să ne luptăm pentru a garanta drepturile cetățenilor, pentru a asigura fondurile necesare și pentru a rezolva problema frontierei în Irlanda. Avem nevoie de ajutorul dvs. cu privire la migrație, la refugiați. Trebuie să ajungem la un acord asupra regulamentului Dublin. Avem nevoie de ajutorul dvs pentru a ajunge la un acord pentru că trebuie să privim la soarta refugiaților. La fel este important și cadrul financiar multianual. De pildă, în ce privește agricultura, noi suntem pentru fonduri de coeeziune, dar PE va trebui să decidă cum le abordează înainte de alegerile europarlamentare. Pentru noi e vital să trimitem un mesaj prin care să apropiem cetățenii europeni de instituțiile europene”, a menționatTajani.

De asemenea, el a mai spus că este nevoie de ajutorul părții române în perioada campaniei electorale PE va organiza acțiuni de informare pentru cetățenii europeni.

„Alegerile din mai sunt foarte importante pentru viitorul UE. Sigur trebuie să reformăm Europa, dar ar fi o greșeală să ucidem Europa. Avem concurență la nivel global din partea Indiei, Chinei, SUA. Noi trebuie să fim uniți și dorim să avem mai multe competențe la nivelul instituțiilor europene”, a conchis președintele Parlamentului European.

Premierul Viorica Dăncilă l-a asigurat, miercuri, pe AntonioTajani, că România este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului UE, atât în ceea ce privește pregătirea organizatorică și logistică, cât și în ceea ce privește programul președinției rotative.

„L-am asigurat pe pe domnul președinte AntonioTajanică suntem pregătiți pentru preluarea președinției (Consiliului UE – n.r.), că ne aflăm în grafic atât în ceea ce privește pregătirea organizatorică și logistică, cât și în ceea ce privește programul președinției Consiliului UE. Programul îl vom adopta, forma finală, în scurt timp în Parlamentul României. L-am asigurat că România își propune să aibă o președinție ambițioasă, dar și realistă. Spun ambițioasă, pentru că ne dorim să dăm un răspuns pozitiv la provocările existente la nivel european, că ne propunem să soluționăm cât mai multe dosare aflate pe masa de lucru a președinției, dar în același timp realistă pentru că acest lucru și multe dintre provocări nu depind numai de România, ci depind de un acord politic, de o codecizie între instituțiile europene”, a declarat Viorica Dăncilă, în cadrul declarației de presă pe care a susținut-o alături de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Ea a mai spus că printre temele abordate s-au numărat Brexit și viitorul Uniunii Europene post-Brexit.

„Am evidențiat faptul că România va fi un mediator imparțial și facilitator de consens. România va avea o mare deschidere către dialog, către cooperare cu instituțiile europene, către o cooperare constructivă cu toate grupurile politice. Trebuie să dăm un răspuns pe care îl așteaptă cetățenii europeni, pliat pe realitatea europeană, răspunsuri care să unească și nu să dividă Europa”, a adăugat premierul Viorica Dăncilă.

La rândul său, președintele Parlamentului European, AntonioTajani, a afirmat că printre temele de discuție s-au numărat și prioritățile Parlamentului European, printre care drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie.

„Un alt subiect foarte important pentru noi, iar aici am solicitat colaborarea Guvernului român pentru a obține o soluție pozitivă. Este vorba despre migrație, mai ales despre pachetul cu cele șapte propuneri, care conține și reformarea regulilor de la Dublin. Parlamentul a adoptat un text legislativ. Acum ne dorim ca și Consiliul să poată accepta propunerile noastre, chiar dacă va fi vorba de un compromis”, a mai spusTajani.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri, la Parlament, că Liviu Dragnea a invocat „principiul subsidiarității” într-o discuție cu oficialii PE, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu a spus că susține un parteneriat pe legile justiției.

„Întâlnirea cu dlTajania fost o bună ocazie de a avea și în România o demonstrație că în fața partenerilor europeni dublul discurs nu rezistă. Astăzi, cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului au primit o nouă palmă usturătoare din partea reprezentanților UE, pentru că au considerat că fiind invitați în Parlamentul României este foarte posibil ca politica dezastruoasă din plan intern să fie acoperită de discursuri care sună bine însă nu sunt credibile. Mesajul a fost unul foarte clar. Dacă se discută despre derapaje în privința respectării valorilor europene, discuțiile nu au nicio legătură cu sancționarea poporului român. Discuțiile țin de capacitatea de guvernare a celor care dețin în momentul de față puterea”, a declarat miercuri, la Parlament, Raluca Turcan.

Aceasta a spus că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat la întrevedere că își dorește punerea în acord a legilor justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Ne-am fi dorit azi ca măcar în acel 12-lea ceas, cei doi președinți să nu mai încerce să cosmetizeze ce se întâmplă în România și discuția să fie tranșantă. Vă dau un exemplu. Dl Tăriceanu a spus că își dorește un parteneriat pe legile justiției, care să ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția. Acesta este un dublu limbaj, pentru că PNL a solicitat ca legile justiției să fie corectate în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu recomandările din MCV. Dacă doreau să acționeze, o puteau face până acum”, a afirmat Turcan.

Liderul deputaților PNL a menționat că liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a spus la rândul său că trebuie respectat principiul subsidiarității.

„Dl Dragnea a sperat, în discursul introductiv, să bată puțin obrazul oficialilor europeni că nu vin ei să ne facă regulile la noi acasă și că principiul subsidiarității trebuie respectat, or răspunsul oficialilor europeni a fost foarte usturător, transmițând-i dlui Dragnea că valorile europene nu au nicio legătură cu subsidiaritatea, valorile europene au fost la temelia aderării țării noastre în UE”, a conchis Raluca Turcan.

Liderul senatorilor PNL Florin Cîțu a adăugat că oficialii europeni au explicat faptul că Rezoluția adoptată în PE nu este o critică la adresa poporului român.

„Este un mesaj care le-ar fi dat încredere românilor. Reprezentanții PE au spus că acea Rezoluție nu are nicio legătură cu poporul român, nu este împotriva românilor, nu este împotriva României, este o Rezoluție care atrage atenția Guvernului României cu privire la derapaje în statul de drept. Acest mesaj trebuie auzit de toți românii pentru că este un mesaj de încredere care vine de la PE. În ceasul al 12-lea au încredere în noi”, a declarat Cîțu.

Liberalul a menționat că România a fost comparată cu Venezuela.

„A fost o discuție despre respectarea valorilor fundamentale în UE și nu sunt negociabile. Și să fii comparat cu Venezuela sau Turcia nu este un lucru foarte bun într-o discuție la acest nivel. Discuția a fost de genul acesta, și cred că era președinteleTajanicare a spus că și atunci când criticăm guvernul din Venezuela nu avem nimic cu poporul venezuelean, când criticăm guvernul din Turcia nu avem nimic cu poporul turc și așa mai departe. A dat chiar exemplul Italiei, care acum trece printr-o procedură de deficit excesiv și a spus că atunci când critică deciziile guvernului italian nu critică poporul italian și în acest context a fost introdusă și România”, a relatat Cîțu.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, în discuțiile de miercuri cu Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE în PE i-a transmis că a criticat ALDE european. În replică, Tăriceanu i-a comunicat că nu a făcut acest lucru, ci a arătat că are „o mare dezamăgire” legată de Rezoluție.

„Guy Verhofstadt mi-a spus «ne-ai criticat». I-am spus, «nu, nu v-am criticat, am spus că am o mare dezamăgire». Un lucru important care figura în proiectul de rezoluție, la punctul patru se scria acolo așa – este pusă sub semnul întrebării legitimitatea protocoalelor încheiate între SRI și instituții din justiție. Din motive neștiute, nici el nu a știut să îmi explice, acel punct a dispărut. I-am spus că textul rezoluției nu mi se pare echilibrat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament, la finalul întrevederii cu delegația Parlamentului European, condusă de președintele PE, AntonioTajani.

Tăriceanu a adăugat că i-a explicat oficialului european situația din România, demonstrându-i că partea română este dispusă să coopereze, ceea ce dovedește soliditatea respectării valorilor europene și a statului de drept.

„Am avut o întrevedere cu Guy Verhofstadt. Se fac la anul 30 de ani de când ne cunoaștem și milităm împreună pentru familia liberală europeană. Am avut o discuție destul de așezată cu el pe chestiunile care sunt de preocupare. Am avut posibilitatea să îi arăt cu dosarele în față care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluția adopată în PE, care e poziția Comisiei de la Veneția și a noastră, arătând astfel de că avem toată disponibilitatea de a ține cont de aceste recomandări. Disponibilitatea noastră dovedește tocmai soliditatea noastră în ceea ce înseamnă valorile europene și ale statului de drept. Este dovada cea mai bună că nu există, așa cum încearcă, din păcate Opoziția să acrediteze, un dublu limbaj. Mă bucur că Guy Verhofstadt a avut răbdarea să asculte”, a completat Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai spus că liderul grupului ALDE în Parlamentului European nu a fost deloc surprins de ceea ce se întâmplă în țara noastră. Tăriceanu a adăugat că e posibil ca Guverne să trimită anumite observații Comisiei Europene pe marginea MCV.

„El (Guy Verhofstadt – n.r.) nu e deloc surprins de ceea ce se întâmplă pentru că în final cred că foarte multă lume a înțeles că nu e o dispută pe statul de drept autentică, ci o dispută între putere și opoziție în România, iar exportarea ei în plan extern poate să ducă la concluzii care nu sunt bazate pe cele mai reale și factuale elemente. Probabil că Guvernul își va rezerva dreptul ca pe marginea MCV să trimită anumite observații la Comisia Europeană”, a conchis Tăriceanu.

O delegație a Parlamentului European, condusă de președintele PE, AntonioTajani, a avut, miercuri, la Parlament, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu liderii partidelor parlamentare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană a murit înainte să-și vadă visul cu ochii. Bifase un rol de excepție...
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare