Președintele Republicii Moldova i-a retras cetățenia fugarului Cristian Rizea. „Faceți ce vreți cu dânsul!” (EXCLUSIV)

Publicat: 03 11. 2020, 10:11
Actualizat: 03 11. 2020, 11:01

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească fostului deputat PSD Cristian Rizea, care găsise adăpost dincolo de Prut după ce, în România, a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare. Următorul pas va fi extrădarea și încarcerarea acestuia.

Președintele Republicii Moldova a reacționat după ce Gândul.ro a arătat că fostul deputat Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească în condiții suspecte, și-a schimbat numele și trăiește în lux cu toate că, cel puțin apatrent, nu are nicio ocupație.

În acest sens, președintele Dodon a ieșit public și a spus că țara sa nu este o destinație pentru fugarii din alte state și va cere verificări cu privire la condițiile în care Rizea a obținut cetățenie.

„Eu, în calitate de președinte, prima dată am aflat. Ce urmează? Acum se va verifica, dar noi vedem că a încălcat, se vor verifica toate circumstanțele, cetățenia urmează a fi anulată și această persoană urmează a fi extrădată organelor de drept din România. Și dacă a profitat de protecția fostului regim oligarhic de la Chișinău și a obținut ilegal cetățenia, această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România și faceți ce vreți cu dânsul!”, a declarat Igor Dodon

Ca urmare, marți, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicat decretul privind retragerea cetățeniei lui Rizea. „Președintele Republicii Moldova decretează: ”Se retrage cetățenia Republicii Moldova a domnului Cristian MIHAI (n.r. noul nume al lui Cristian Rizea). Prezentul decret intră în vigoare la data publicării”, se arată în documentul oficial.

Condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. De altfel, fostul deputat PSD mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.