Prima pagină » Știri » Președintele României, despre Ziua Națională: Este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre / Klaus Iohannis, mesaj pentru Diaspora: Mi-aș dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

Președintele României, despre Ziua Națională: Este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre / Klaus Iohannis, mesaj pentru Diaspora: Mi-aș dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

Președintele României, despre Ziua Națională: Este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre / Klaus Iohannis, mesaj pentru Diaspora: Mi-aș dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că Ziua Națională este „cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre", fiind ziua în care românii celebrează sentimentele profunde care, generație după generație, îi unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore.

„Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generație după generație, ne unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore. Indiferent că trăim în interiorul granițelor țării sau în afara lor, ne leagă aceeași dragoste pentru România, și aceasta este forța de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democrația și pentru a avea un viitor prosper”. a declarat Klaus Iohannis în timpul discursului de la recepția oferită la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că, odată cu Ziua Națională a României, sunt aniversate, în acest an, și trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989.

„Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă și de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul țărilor lumii. Doar împreună, cu speranță și încredere, implicați, uniți și solidari avem puterea să construim România europeană, modernă și puternică”, a mai spus șeful statului.

Potrivit lui Iohannis, secolul parcurs de la Marea Unire, „această piatră de hotar a istoriei noastre”, le-a adus românilor și bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar și tragedii și suferințe cumplite.

„Timp de decenii, națiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga și de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european. În toată această neagră perioadă, ziua în care, pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, românii și-au croit o altă soartă a rămas reperul puternic și luminos al aspirației noastre pentru o Românie a libertății și democrației. Nu întâmplător, data de 1 Decembrie a devenit sărbătoarea națională a României după Revoluție. De atunci și până astăzi ea este, în conștiința noastră, un simbol al libertății obținute prin jertfă, în 1918, ca și în 1989. De Ziua Națională a României îi evocăm cu cel mai profund respect atât pe cei care au proclamat Marea Unire la Alba Iulia, cât și pe cei care au anticipat-o prin hotărârile de la Chișinău și Cernăuți. Cinstim sacrificiile eroilor noștri care, în Războiul de reîntregire, au făcut posibilă unitatea națională”, a mai spus președintele Iohannis.

Totodată, el a reamintit „cu recunoștință de angajamentul patriotic al Casei Regale, de eforturile politicienilor și ale diplomației românești pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri”.

„Nu uităm că, acum un secol, Marea Unire nu a fost doar proiectul de țară al românilor, ci și al multora dintre minoritățile naționale, care s-au eliberat de asuprirea vechilor imperii. În 1918, națiunea noastră s-a născut ca expresie a viziunii elitelor sale, care au continuat și au desăvârșit idealurile pașoptiste, dar care au înțeles și importanța asumării valorilor occidentale, făcându-se astfel posibilă modernizarea societății în plan politic, economic, în știință și în cultură. Marea Unire a generat, din păcate doar pentru o scurtă perioadă, un mediu politic și social în care s-au putut afirma liber mari personalități prin care România a contribuit la spiritualitatea secolului XX. De aceea, de Ziua Națională celebrăm nu doar un eveniment istoric, ci și valorile și energiile pe care acest excepțional act politic le-a potențat. Ele au fost rodul proceselor de liberalizare și democratizare din perioada interbelică și continuă să fie un viu exemplu pentru capacitatea societății românești de a-și fructifica identitatea și de a pune în valoare diversitatea în beneficiul culturii universale, temelia contribuției noastre la proiectul european și la o lume a păcii”, a mai declarat șeful statului.

 

Klaus Iohannis, mesaj pentru Diaspora: Mi-aș dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, în timpul discursului susținut la recepția de la Cotroceni, că își dorește ca românii care trăiesc în străinătate să se reîntoarcă acasă și să găsească o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun.

„Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aș dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun și care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate și ține în primul rând de noi să o facem posibilă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că românii trebuie să sărbătorească împreună Ziua Națională cu convingerea că fericirea și prosperitatea pe care înaintașii noștri le-au dorit națiunii depind, în primul rând, de implicarea, de alegerile și de opțiunile noastre.

„Avem cu toții o responsabilitate față de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, dar avem, în plus, o mare responsabilitate față de generațiile care vor veni, al căror destin va fi influențat în bună măsură și de deciziile noastre. Trecutul nu poate fi schimbat, el poate fi asumat, cu bunele și relele sale. Dar viitorul poate fi desenat așa cum ne dorim, iar 2019 ne-a dovedit din plin acest lucru! Sunt convins că anii următori vor consacra opțiunile atât de clar exprimate de români în scrutinele din acest an! Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire au luptat și și-au dat viața sute de mii de români”, a mai spus șeful statului.

De asemenea, președintele Iohannis a mai opinat că, în urmă cu un secol, politicieni din toate regiunile țării au reușit să strângă în jurul proiectului lor de unitate români din toate categoriile sociale, de toate confesiunile și originile etnice, iar liderii politici de atunci au utilizat toate abilitățile diplomatice pentru a convinge Marile Puteri de faptul că românii au tot dreptul de a sta împreună într-un singur stat.

„Îmi doresc să onorăm moștenirea înaintașilor noștri prin acțiune politică. Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspirațiile părinților și bunicilor noștri de a face din România o țară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simțim în siguranță, liberi și mândri de a fi cetățeni români! De energia și dăruirea pe care le investim în apărarea libertății și democrației depinde ca România să funcționeze ca un stat de drept, ca o societate a respectului drepturilor fundamentale ale omului, a toleranței și incluziunii sociale. (…) Doar împreună suntem puternici! Doar împreună descătușăm întregul potențial al națiunii noastre! Doar uniți ne punem în valoare resursele imense de inteligență și creativitate, pentru a face performanța de care știm cu toții că românii sunt capabili. În Decembrie 1989, am crezut cu toții în cel mai frumos și vibrant vis, acela de a trăi într-o țară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetățean să se simtă acasă, să fie protejat și să-și crească copiii fără grija zilei de mâine. Ca Președinte, voi fi total implicat și voi contribui, avându-i alături pe toți românii, din țară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină, în sfârșit, realitate”, a punctat șeful statului.

 

Citește și