Președintele Traian Băsescu a fost huiduit la intrarea în sediul CSM de câteva persoane: „Ieși afară, javră ordinară!”

Președintele Traian Băsescu a fost huiduit la intrarea în sediul CSM de câteva persoane: „Ieși afară, javră ordinară!
Publicat: 06/01/2014, 13:26
Actualizat: 12/02/2019, 02:31

Președintele Traian Băsescu a ajuns, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii, unde participă la ședința Plenului, șeful statului fiind huiduit la intrarea în sediul instituției de un grup de persoane. Câteva persoane i-au strigat lui Traian Băsescu: „Ieși afară, javră ordinară!” Este același slogan folosit în iarna lui 2012 de protestatarii care au cerut în Piața Universității și la Cotroceni demisia premierului Emil Boc și a președintelui Traian Băsescu.

Șeful statului a venit la sediul Consiliului Superior al Magistraturii în jurul orei 13.00, fiind așteptat în fața instituției de un grup de câteva persoane, care a început să huiduie când președintele a intrat în sediul instituției.

Protestatarii au scandat mesaje contra președitnelui și au afișat cartoane pe care au scris „Băsescu și CSM, aceeași mizerie”.

Șeful statului a fost întâmpinat la intrarea în CSM de fostul vicepreședinte al Consiliului, Adrian Bordea, care candidează la funcția de președinte pentru mandatul din 2014.

Ședința Plenului CSM, la care participă și președintele Traian Băsescu, a început cu prezentarea raportului de activitate din 2013 al instituției, de către procurorul Oana Schmidt Hăineală, care își încheie mandatul la conducerea CSM.

La ședința de luni a Plenului CSM urmează să fie aleasă noua conducere a CSM.

Președintele Traian Băsescu a apreciat, luni, înaintea ședinței Plenului Consiliului, că este „o lacună a legii” faptul că în fiecare an trebuie făcute alegeri pentru șefia CSM, el spunând totodată că nu este îngrijorat că alegerile de astăzi de la CSM vor schimba trendul în justiție.

„Acolo e legea de așa natură, îi obligă la schimbarea șefilor în fiecare an. Cred că este o lacună a legii. E clar că nu toți oamenii sunt de același calibru în CSM sau cu același nivel de credibilitate la opinia publică. Nu aș spune că sunt ingrijiorat că alegerile de azi vor schimba un trend în justiție, că oamenii cheie în justiție sunt președintele și vicepreședinții Înaltei Curți, ai DNA, DIICOT. Aici sunt cheile în justiție, CSM e cel care administrează justiția, având ca principale atribuții și partea de inspecție și partea de apărare a prestigiului magistraților”, a afirmat președintele, la B1 TV.

El a mai spus că nu pleacă de la premisa că CSM „ar fi structura care s-ar pune la dispoziția politicului pentru a bloca”.

Judecătorul Adrian Bordea și-a anunțat, luni, condidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor și Gheorghe Muscalu s-au înscris în cursă pentru funcția de vicepreședinte.

Proiectele de management ale celor trei candidați au fost postate pe site-ul CSM cu câteva ore înaintea ședinței Plenului Consiliului în care va fi aleasă noua conducere, după încheierea mandatelor președintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală și a vicepreședintelui, judecătorul Adrian Bordea.

Surse din cadrul CSM au declarat pentru MEDIAFAX că, dacă judecătorul Adrian Bordea va fi ales președinte al Consiliului, îl va susține la funcția de vicepreședinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.

Potrivit legii, candidații pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al CSM se pot înscrie și în timpul ședinței de plen. Fiecare candidat trebuie să prezinte un proiect de management al instituției.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un președinte și un vicepreședinte, care nu pot face parte din aceeași secție. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secția pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituția a fost condusă în 2013 de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în calitate de președinte, și de judecătorul Adrian Bordea, drept vicepreședinte.

CSM este alcătuit din 19 membri. Astfel, în urma alegerilor organizate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt aleși de magistrați nouă judecători și cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte și membrii de drept, respectiv ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele instanței supreme. Acestora li se alătură doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători și cei cinci procurori.

Judecătorul Adrian Bordea a ocupat funcția de vicepreședinte al CSM în 2013, fiind ales în ședința din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepreședintelui a început la două luni distanță față de cel al președintelui CSM, întrucât Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă la conducerea instituției în ședinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, în 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din funcția de vicepreședinte al CSM, începând din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulată pentru ca alegerea noului vicepreședinte să poată avea loc la aceeași dată cu cea pentru președintele Consiliului.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?