Vizita președintelui Traian Băsescu va începe la ora 14.00, la terminalul de pasageri – Poarta 1, din Portul Constanța, cu vizitarea distrugătorului american „USS Donald Cook”. Vizitarea navei va fi urmată de o declarație de presă.
Nava militară „USS Donald Cook” va face o escală de patru zile în Portul Constanța, începând de luni, marinarii americani urmând să se antreze împreună cu marinarii militari români, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Distrugătorul USS Donald Cook se va afla în Portul Constanța de luni și până joi, 17 aprilie, timp în care marinarii militari români și americani vor participa la activități de instruire, în apele teritoriale ale țării noastre, dar și în apele internaționale ale Mării Negre.
Pe parcursul vizitei la Constanța, o delegație condusă de comandantul navei americane, căpitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primită de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe USS Donald Cook va cuprinde și vizite la Arhiepiscopia Tomisului, în Portul Militar Constanța și la Muzeul Marinei.
Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forțelor Navale, vizita distrugătorului american la Constanța are loc „în conformitate cu Planul de activități internaționale al Forțelor Navale Române pentru anul 2014”.
Distrugătorul USS Donald Cook și nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza crizei ucrainene, informează ziarul turc Sabah.
„Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanții de securitate aliaților din cadrul NATO și partenerilor de la Marea Neagră”, a comunicat Departamentul american al Apărării.
„Prezența navei USS Donald Cook demonstrează angajamentul nostru pentru intensificarea securității, capacității de reacție și dispozitivelor logistice”, a declarat colonelul american Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Echipat cu sisteme antibalistice Aegis și cu zeci de rachete SM-3, distrugătorul Donald Cook era staționat de două luni la baza spaniolă Rota, în cadrul sistemului antirachetă al NATO.