Germania a suspendat temporar procedura de aprobare a transportului de gaze prin conducta Nord Stream 2 din Marea Baltică, scrie G4media.ro. Certificarea operatorului gazoductului este posibilă doar dacă „această societate este organizată sub o formă juridică în conformitate cu legislaţia germană”, a anunțat Agenția Federală a Reţelelor din Germania. Decizia a afectat imediat prețul gazului, care a crescut cu 11% ajungând la 88 de euro/megawatt oră.
Gazoductul pleacă de la coastele Rusiei către Germania și dublează o conductă deja existentă prin care tranzitează zilnic 150 de milioane de metri cubi de gaze. Cea mai mare parte a investiției aparţine gigantului rusesc Gazprom.
Încă de la început, conducta submarină a reprezentat motiv de tensiuni geopolitice. Intrarea în exploatare a conductei ar permite gazului rusesc care ajunge în Europa să ocolească Ucraina. SUA a privit mereu cu suspiciune lucrarea, care ar putea înseamna o apropiere între Moscova şi Berlin.
Germania vrea să devină un hub european al gazelor, dar trebuie să mențină și un echilibru geopolitic. În ultimele luni, Kremlinul a fost acuzat că a dozat în mod artificial rezervele de gaze rusești din Europa de Vest la un nivel scăzut pentru a crește și mai mult prețul gazului. Mișcarea ar fi avut drept scop accelerarea procedurilor birocratice pentru intrarea în funcțiune a conductei Nord Stream 2.
Jeremy Weir, directorul general al companiei de energie Trafigura, una dintre cele mai mari din lume, a declarat marți că „în cazul în care această iarnă temperatura va fi deosebit de rece și pentru perioade prelungite, Europa riscă să se confrunte cu întreruperi de curent”.
Weir a avertizat că piața rămâne „foarte strânsă”, iar lipsa investițiilor în proiecte noi înseamnă că nu este exclus un „preț cu trei cifre”.
Aproape jumătate din gazul consumat în Europa provine din Rusia, 30% provine din Norvegia, iar restul din Algeria și Libia.