În ultimele luni, prețurile la majoritatea alimentelor au crescut considerabil, astfel încât, românii ajung să-și calculeze fiecare ban pentru a putea face cumpărăturile necesare. Nici măcar legumele nu și le mai poate permite oricine, de exemplu, roșiile, care au ajuns să coste mai mult ca niciodată! Iată ce prețuri sunt în Piața Mihalache din Capitală.
Dacă nu ai mai trecut prin piețele din București, poate ar trebui să te pregătești pentru ce prețuri vei găsi la legume și la fructe.
Un kilogram de roșii românești a ajuns să coste 20 de lei, mai mult decât un kilogram de carne de pui. Teoretic, cu 50 de lei, în prezent nu ai putea cumpăra prea multe pentru a găti cel puțin pentru două persoane.
De la seră la supermarket, chiar și preţul verdeţurilor creşte considerabil. O salată se vindea la seră cu preţul de 1,5 lei, iar acum cu cel puțin 2,5 lei.
Însă la magazine ajungem să plătim un preţ de 3 ori mai mare. Adică ajungem să scoatem din buzunar şi 7 lei pentru o salată, în unele locuri.
În urmă cu doi ani, un kilogram de roșii în piețele din București costa în jur de 8.5 lei, în condițiile prețurilor de astăzi, românii vor mai simți gustul roșiilor românești doar la salariu.
E adevărat că găsești și legume sau fructe mai ieftine, dar de cele mai mule ori nu au nici gust și nici miros.
Iar astăzi, de exemplu, dacă treci prin piață, pentru un kilogram de roșii, câteva pulpe de pui, două sticle de apă și o pâine, va trebui să scoți din buzunar în jur de 56 de lei.
În noiembrie 2019, fructele au fost vândute consumatorului final cu un preț mai mare cu 17% decât în 2018, potrivit datelor furnizate lunar de Comisia Europeană.
Creșteri mari au mai fost înregistrate în Cehia, cu 16,4%, în Polonia, cu 16,1% și în Bulgaria, cu 12%, iar în prezent, prețurile au crescut de 3 ori mai mult decât în anii trecuți, dar salariile au rămas cam aceleași, motiv pentru care românii sunt nevoiți să drămuiască fiecare leu pentru a trăi până la finalul lunii.