Prețurile lactatelor și coronavirusul afectează PIB-ul
Pentru a doua oară la rând în această lună, prețul de referință al lactatelor la nivel mondial GDT, precum și volumele tranzacționate s-au prăbușit în licitația de joi, pe fondul scăderii drastice a prețurilor majorității produselor, motiv pentru care inclusiv PIB-ul neozeelandez ar putea fi afectat, în condițiile în care coronavirusul din China își pune amprenta pe exporturi.
Indexul prețurilor lactatelor Global Dairy Trade (GDT) s-a contractat cu 2,9 procente și s-a stabilizat la o medie a prețului de vânzare de 3.176 dolari pe tonă. Prăbușirea de preț reprezintă continuarea unei scăderi semnificative de 4,7 la sută, înregistrată la începutul lunii în curs.
Prețurile laptelui praf integral, dar și cele ale laptelui praf degresat s-au contractat cu câte 2,6% fiecare, iar primul a atins cel mai mic nivel al ultimelor 12 luni, potrivit Reuters.
Grăsimile din lapte au scăzut și ele din punct de vedere al prețurilor. Concret, substanța grasă anhidră din lapte a coborât cu 5,5%, iar untul a scăzut cu 3,9%.
„În timp ce prețurile substanțelor grase anhidre își continuă tendința de scădere, cele ale untului au rămas relativ stabile sau s-au situat puțin peste nivelul de 4.000 de dolari tona, de la mijlocul anului trecut”, a precizat Robert Gibson, analist al NZX.
Un total de 28.181 tone de lactate au fost vândute în cadrul ultimei licitații. Volumele înregistrate sunt astfel în scădere cu 2,8 procente față de cele din precedenta licitație, potrivit precizărilor vocilor autorizate ale platfomei de tranzacționare.
Analiștii spun că presiunea asupra prețurilor lactatelor ar putea fi și mai mare, ca urmare a impactului asupra exporturilor afectate de prezența coronavirsului în China.
În acest context, rezultatele licitației și-ar putea pune amprenta asupra dolarului neo-zeelandez, în condițiile în care sectorul de producție a lactatelor generează mai multe de 7% din Produsul Intern Brut (PIB).
Cu toate acestea, deprecierea valutelor din Asia au un impact și mai mare asupra dolarului neo-zeelandez (kiwi) decât cel al prețurilor lactatelor, moneda celor din Noua Zeelandă fiind deja în scădere față de dolarul SUA cu 0,7% sau 0,6386 USD.
Cooperativa Fonterra, deținută de circa 10.500 de fermieri-acționari, controlează o treime din comerțul mondial cu lactate.
GDT Event este deținut de Fonterra, însă operează independent față gigantul lactatelor.
CRA International Inc, listată în SUA, este managerul de tranzacționare al licitațiilor bilunare GDT.
Sursă foto: Pixabay