Prima pagină » Știri » PREVIZIUNI. Producția mondială de grâu va rămâne constantă. Ce se întâmplă însă cu consumul alimentar

PREVIZIUNI. Producția mondială de grâu va rămâne constantă. Ce se întâmplă însă cu consumul alimentar

PREVIZIUNI. Producția mondială de grâu va rămâne constantă. Ce se întâmplă însă cu consumul alimentar

Potrivit previziunilor FAO pentru sezonul agricol 2020-2021, producția mondială de grâu ar urma să atingă un nivel total de 762,6 milioane de tone, în mare parte similar cu realizările contabilizate în sezonul anterior.

Cu privire la recoltele de grâu din blocul comunitar (UE27), potrivit raportului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) dat publicității joi, 7 mai 2020, acestea ar urma să fie mai mici.

La fel se va întâmpla și în Africa de Nord, Ucraina și SUA.

Acestea ar urma să fie însă compensate în mare parte de recoltele mai mari înregistrate în Australia, Kazahstan, Federația Rusă și India.

Conform aceluiași document transmis Gândul.ro, consumul de grâu la nivel mondial, în sezonul 2020-2021, se estimează că va fi stabil, cu o creștere anticipată a consumului alimentar, care ar depăși reducerile contabilizate în producția de nutreț și de uz industrial.

Totodată, se estimează că utilizarea grâului în 2019-2020 va crește cu 1,2 la sută față de sezonul precedent, în condițiile în care se estimează creșterea consumului alimentar.

Stocuri globale, în scădere

În raportul FAO se estimează totodată că disponibilul de grâu până la sfârșitul anului de recoltă 2021 se va majora până la un nivel de 274,5 milioane de tone. Și asta ca urmare a unei majorări considerabile prevăzută în inventarul Chinei.

Pe de altă parte, restul rezervelor globale vor scădea cu aproape 5%, până la cel mai mic nivel din 2013.

De asemenea, FAO anticipează o producție semnificativă la porumb în acest an în Argentina, Brazilia și Africa de Sud, unde recoltarea va începe în curând.

Consumul de cereale este mai scăzut, iar rezervele cresc în sezonul 2019-2020

În același document, analiștii FAO își mențin prognozele de producție la un nivel de 2.720 milioane de tone de cereale la nivel mondial, pentru 2019.

De asemenea, aceștia au revizuit în scădere prognozele la utilizarea cerealelor în sezonul 2019-2020 cu 24,7 milioane tone, în mare parte ca urmare a impactului COVID-19 asupra creșterii economice, piețelor energetice și a cererii de hrană pentru animale.

„Noua prognoză reflectă în mai mare parte utilizarea redusă a porumbului în China și SUA”, se scrie în raport.

FAO și-a redus totodată prognoza față de luna aprilie 2020 în ceea ce privește utilizarea orezului la nivel mondial, din cauza scăderii prognozelor alimentare pentru Nigeria.

„Se preconizează totuși că, în general, consumul de orez va atinge un nou record, condus de o creștere de la an la an, (n.r. – ca urmare) a utilizării orezului în alimentație în Asia”, au adăugat analiștii FAO.

Tranzacțiile mondiale cu cereale se vor majora

Ratele de consum mai scăzute vor duce la stocuri mondiale de cereale mai mari la sfârșitul anului agricol 2020.

„Acestea au ajuns la 884 milioane de tone, sau cu 13,6 milioane tone peste nivelurile lor de deschidere”.

„Acest lucru ar ridica raportul global dintre rezerve și utilizare la 31,6 la sută, deci mai mare decât cel de 30,7 la sută proiectat de FAO luna trecută.

„Creșterea stocurilor de cereale reflectă în primul rând inventarele de porumb mai mari anticipate, care acum sunt de așteptat să atingă un nivel record de 428 de milioane de tone”, se mai scrie în raport.

Nu în ultimul rând, se preconizează că tranzacțiile mondiale de cereale în 2019/20 vor crește cu 2,8 la sută, până la 422 de milioane de tone, creștere generată mai ales de sorg și grâu.

Restricțiile la export asupra grâului cultivat în regiunea Mării Negre au fost, în majoritatea cazurilor, deja ridicate și nu se așteaptă să afecteze angajamentele de export pe tot parcursul anului.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Citește și