„Am fost conștient în momentul în care am declanșat procedura de împrospătare, de înnoire a manualelor că va începe un fel de război, pentru că deranjez business-ul mai multor societăți comerciale”, a spus Pricopie, joi, într-o conferință de presă la Suceava.
El a precizat că a anunțat atât anul trecut, cât și în acest an, că este ministru al Educației, și nu „responsabil cu afacerile acestor edituri”.
„Prin urmare, pe mine mă interesează ca în școală elevii să aibă manuale noi, adaptate secolului XXI. Mai departe, mă aștept la orice, dar atât timp cât noi am respectat procedurile și să știți că am fost extrem de exigent în raport cu colegii mei care au gestionat acest proces și atât timp cât toate instituțiile statului de până acum au spus că nu au fost probleme, mergem înainte. Mai departe, cei care au pierdut pot să facă ceea ce consideră, pe mine mă interesează soarta copiilor, și nu acțiunile editorilor”, a spus Pricopie.
Ministrul a explicat că licitația pentru manuale școlare a început în urmă cu aproximativ un an, atunci când au fost anunțate declanșarea procedurii și condițiile de licitație și că au fost respectate toate standardele și prevederile legale, deși au fost unii editori care au făcut contestații chiar înainte de începerea licitației.
„Absolut toate contestațiile au fost respinse, apoi a avut loc licitația care, așa cum prevede legea, trebuie să ia în calcul, în același timp, două elemente: elementul de calitate și elementul de preț. Am anunțat de la bun început cerința ca fiecare manual să primească minimum 43 de puncte pentru calitate și minimum 43 de puncte pentru preț”, a explicat Pricopie, adăugând că au fost edituri care au fost eliminate din start ca urmare a prețului.
El a arătat că sunt loturi pentru care s-au selectat manuale, dându-le ca exemplu pe cele de matematică și comunicare pentru clasa întâi, dar și loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine.
„Probabil că vom scoate din nou la licitație manualele unde nu s-a reținut nicio ofertă din partea niciunei edituri și dacă nici în acest caz nu vom avea ofertanți, mă refer acum strict la minorități, atunci legea prevede alte două proceduri. O procedură este să cumpărăm manuale din țările respective. De exemplu, dacă vorbim despe limba ucraineană și nu reușim să avem manuale pentru limba ucraineană, atunci cumpărăm din Ucraina, pentru copiii de aceeași vârstă, aceeași clasă. Un alt instrument pe care legea îl pune la dispoziție, și să știți că am introdus acest instrument cu ocazia modificării Legii educației prin Ordonanța 49/2014, pentru că nu exista, atunci MEN va însărcina o instituție publică, adică Institutul de Științele Educației sau o universitate sau o altă instituție publică, să redacteze manuale pentru aceste situații speciale”, a explicat Pricopie.
Potrivit acestuia, pentru multe loturi de manuale nu au fost depuse oferte întrucât nu a existat un interes comercial pentru a dezvolta un astfel de manual, din cauză că tirajul era mic.
„Dacă absolutizăm această dimensiune comercială, atunci înseamnă că nu ne mai interesează decât interesul firmelor și nu ne mai interesează interesul educațional”, a spus Pricopie, precizând că sunt situații „inadmisibile” în care manualele sunt ținute în uz de 14 ani.
Conform programelor școlare, în prezent sunt aproximativ 570 de discipline, iar din totalul acestora au fost manuale pentru aproximativ 280 de discipline.
„Prin urmare, politica Ministerului Educației va fi următoarea: vom scoate la licitație pe măsură ce se aprobă noile programe școlare. Deocamdată, am scos pentru clasele întâi, a doua, apoi vom scoate pentru clasa a treia, clasa a cincea și probabil clasa a noua, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a patra, a șasea și a zecea, până când închidem ciclul. Dar acolo unde nu sunt ofertanți, repet, prin modificarea pe care am făcut-o în Legea educației, prin Ordonanța 49, vom însărcina instituții publice, nu firme, să redacteze manuale”, a spus Pricopie.
El a mai declarat că noile manuale vor fi încărcate pe platforma manuale.edu.ro, iar profesorii vor putea să le vadă și să facă opțiunile, pentru ca, ulterior, editorii care au câștigat licitațiile să știe câte manuale tipăresc și unde distribuie aceste manuale.
„În felul acesta, în septembrie, cu toată încăpățânarea unora care vor să ne vândă, în continuare, Geografia în care scrie că Iugoslavia este vecinul României, un manual publicat acum 16 ani, deci cu toată încăpățânarea acestor edituri, noi vom avea manuale noi”, a precizat ministrul Educației Naționale.
Pricopie a arătat că, dacă anul trecut, în ideea de a avea manuale de calitate, s-a acceptat argumentul editorilor și autorilor de manuale că nu a fost suficient timp pentru dezvoltarea manualelor, deși programele școlare fuseseră aprobate încă din luna februarie 2013, în acest moment se încheie prima fază a acestui proces de înnoire a manualelor, urmând ca, în anii următori, să continue licitațiile pentru alte manuale.
„În acest moment, închidem prima fază, dar licitații pentru manuale vom avea în anii următori și, de fapt, prima licitație va fi deschisă chiar în septembrie, după ce închidem acest moment, pentru situațiile în care nu avem nici un manual selectat, vezi anumite limbi străine, pentru predarea limbii române pentru minorități, unde am avut oferte, dar au fost respinse din motive de punctaj, și nu este exclus să scoatem la licitație, din nou, și asta este o decizie pe care trebuie să o facem, pentru că la clasa a doua, de exemplu, a fost selectat un singur manual pentru română și un singur manual pentru matematică.Ori aici, nu este corect să blochezi licitația, adică să nu faci mai departe selecție pentru încă cel puțin unul-două manuale”, a mai spus Remus Pricopie.
El a precizat că nu exclude posibilitatea ca pentru ciclul primar manualele să fie acordate în fiecare an elevilor, arătând că, în acest sens, nu s-a luat încă o decizie la nivelul MEN și nici al Guvernului, întrucât o astfel de măsură implică fonduri.
1
Membrii Federației Editorilor din România (FER) au anunțat, joi, că au depus 17 contestații și au sesizat mai multe instituții, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare.
Membrii FER susțin că rezultatele licitației pentru manualele școlare sunt „dezastruoase”, fiind eliminați în mod „dubios” ofertanți care au respectat caietul de sarcini, rămânând numeroase discipline fără manuale, iar manualele declarate câștigătoare având, de fapt, note mici pentru conținut.
„Federația Editorilor din România consideră că rezultatele licitației de manuale pentru clasele I și a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvată și eronată, fapt pentru care solicită anularea licitației și asumarea răspunderii de către cei vinovați”, au anunțat, joi, membrii FER.
Membrii FER au precizat că au depus contestații și au făcut sesizări către Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Consiliul Concurenței, DNA și instanțe judecătorești.