Pricopie: Licitația manualelor se derulează după Legea achizițiilor publice

Pricopie: Licitația manualelor  se derulează după Legea achizițiilor publice
Publicat: 24/04/2014, 17:53
Actualizat: 20/05/2015, 03:43

Pricopie a spus că sunt „anumiți agenți comerciali” care nu doresc înnnoirea manualelor școlare, proces început cu cele pentru clasele I și a II-a care ar trebui să fie gata, în format tipărit și digital, pentru anul școlar 2014/ 2015.

„Anul trecut am fost de acord să amânăm procesul cu un an pentru că programele școlare au fost aprobate în martie. Dar, ulterior s-au identificat și alte motive pentru a ține în loc procesul. Procesul nu va fi ținut pe loc. Anul acest vom merge în direcția în care trebuie să mergem pentru ca în septembrie să avem manunale noi. Este pentru prima dată când acest proces se derulează după Legea achizițiilor publice, pentru prima dată când vorbim de licitație conform normelor europene”, a declarat ministrul.

Pricopie a mai precizat că în momentul de față se plătesc 2 – 3 lei pentru un manual tipărit, iar un manual în format digital va costa 8 – 10 lei.

El a mai spus că sunt edituri care vând manunale din 1990 și care ar vrea să le mai vândă zeci de ani, deși ele nu mai pot fi de folos elevilor.

„În acest moment, în sistemul de educație există manuanle din anii 1991, 1998, 1999. Nu se poate. Chiar nu înțelegem că un manunal produs în 1990 și pe care unii ar vrea să ni-l vândă încă 40 de ani nu mai poate fi un instrument prin care să ajuți copilul, ci prin care distrugi șansele unui copil să performeze? Nu ne putem apleca toți în fața intereselor comerciale ale editorilor”, a spus Pricopie.

Ministerul Educației a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația pentru manuale destinate claselor a I-a și a II-a, a anunțat miercuri ministrul de resort, Remus Pricopie, precizând că ultima licitație a fost inițiată în 2006, iar în sistem sunt încă folosite și manuale aprobate în 1991.

Uniunea Editorilor din România (UER) a afirmat că Ministerul Educației Naționale ar trebui să explice public de ce nu a făcut până în martie public ordinul de ministru din 22 noiembrie 2013, ce stabilește planurile cadru, programa și specificația tehnică pentru manuale, de ce a modificat din mers regulile jocului fără anunțarea sau consultarea celor interesați și de ce a întârziat atât de mult anunțarea proiectului de achiziție încât să se ajungă la „un calendar absurd”, în care cadrele didactice au doar câteva zile la dispoziție pentru a consulta oferta de muanuale aprobate, iar editurile va trebui să le distribuie în cinci zile în toată țara.

Totodată, ei reclamă faptul că au doar 47 de zile la dispoziție pentru elaborarea noilor manuale și, chiar dacă ar reuși să facă varianta print, va fi imposibil de realizat și varianta digitală.

În plus, aceștia spun că manualele digitale nu vor putea fi folosite întrucât nu a existat nicio pregătire în școli pentru aceasta, iar unele învățătoare nu știu nici măcar să deschidă un calculator.

Reprezentanții editurilor au mai arătat că lipsesc mai multe documente esențiale pentru ca licitația să poată fi făcută în condiții normale și legale, precum estimarea prețului, caietul de sarcini, contractul-cadru și condițiile eligibilitate.

Editorii spun că MEN le cere să facă o investiție foarte mare „în orb”, iar pericolul cel mai mare este faptul că se creează un precedent.

În 19 martie ministrul Remus Pricopie declara că, „întrucât au apărut unele reacții ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitație pentru noile manuale din învățământul primar”, vrea să precizeze că „planurile cadru, programa și specificația tehnică au fost aprobate încă din luna octombrie”, astfel că editurile nu ar avea la dispoziție doar șase săptămâni pentru a redacta noile manuale, ci un an și trei-patru luni.

MEN a publicat pe site-ul său, în 14 martie, Ordinul de ministru nr. 5559/22.11.2013 privind manualele tipărite și digitale de la clasele I și a II-a, care ar urma să ajungă la unitățile de învățământ până la 15 septembrie.

Conform calendarului licitației, data de 2 iunie este termenul limită pentru depunerea de către ofertanți a documentelor necesare procedurii de achiziție. Ulterior, până în 20 iunie, este programată sesiunea de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale. În 23 iunie vor fi comunicate rezultatele evaluării ofertelor de proiecte de manuale.

La 28 iulie, vor fi anunțate rezultatele finale în urma procedurii de licitație pentru proiectele de manuale școlare, iar acestea vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educației.

În perioada 4-15 august, vor fi încheiate acordurile cadru cu câștigătorii licitației de manuale școlare și, de asemenea, va avea loc procesul de consultare, de către cadrele didactice, a manualelor aprobate și comunicarea către inspectoratele școlare a listei manualelor școlare selectate pentru a fi utilizate în clasele I și a II-a. Între 18 și 22 august, inspectoratele școlare vor centraliza comenzile și vor fi încheiate contractele subsecvente de furnizare a manualelor.

Tirajul de manuale ar urma să fie realizat între 22 august și 10 septembrie.

În perioada 11 – 15 septembrie, inspectoratele școlare vor livra manualele către unitățile de învățământ.

Potrivit ordinului de ministru citat, pentru clasa I și a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică și explorarea mediului, Limba modernă și Religie.

Manualele școlare vor avea atât o variantă tipărită, cât și una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă școlară, fiecare însoțit de un CD/DVD cu formatul digital.

„Vechiul Abecedar, de pildă, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar și 160 de pagini, ca să includă toată programa, și va fi în două volume, pentru ca elevii, luând cu ei un singur volum, să aibă ghiozdanul mai ușor”, au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții ministerului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...