Contactați de gândul, majoritatea amicilor Rusiei din Parlamentul României consideră că vina pentru doborârea avionului Malaysia Airline le aparține separatiștilor din Ucraina, dar și Rusiei. „Vă dați seama că în calitatea lui Vladimir Putin de președinte al Federației eu nu cred că nu a știut ce se întâmplă în zonă”, a spus, ușor ironic, deputatul PDL Vasile Gudu.
Deși vrea să puncteze faptul că nu poate pune eticheta de „vinovat” în nicio tabără, Gudu arată înspre interceptările date publicității până acum. „Se pare totuși că vina le aparține rușilor. Dar nu aș vrea să fiu eu cel care să afirme cu exactitate o asemenea responsabilitate. Problema aparține Rusiei, din datele pe care le avem acum”, a declarat pedelistul, contactat de gândul.
„Din entuziasmul de a câștiga teritorii, Putin a comis o greșeală”
Senatorul PDL Alexandru Pereș, vorbește despre problema comerțului cu armanent făcut de Rusia. Iar faptul că Vladimir Putin nu cooperează cu organele de anchetă reprezintă o altă problemă, în opinia lui. „Dovezile de până acum acuză Rusia și separatiștii, inclusiv cu furnizarea acelui armanent super softisticat. E o scăpare, Rusia poate fi condamnată din acest punct de vedere, responsabilii sunt rușii, cel puțin în acest moment, pentru că livrează un astfel de armament softisticat și foarte periculos. Nu poți să dai la niște mercenari un asemenea armament, care a dus la moartea aproape 300 de cetățeni nevinovați”, a spus Pereș pentru gândul.
Întrebat dacă, în opinia sa, poate fi condamnat și Vladimir Putin pentru tragedia aviatică din Ucraina, senatorul amintește legătura liderului de la Moscova cu serviciile secrete . „Știm care este sistemul politic acum și președintele, despre care știm de unde vine și legătura lui cu serviciile secrete, lui nu ar trebui să-i scape o asemenea greșeală. Nu cred că știa dinainte, dar probabil în entuziasmul de a mai câștiga câteva teritorii, a comis o greșeală”, a adăugat Pereș.
Mai mult, Pereș susține că România ar trebui să aibă o poziție mult mai fermă în această privință. „E adevărat, cu rușii nu te pui, dar dacă sunt vinovați, îi critici și îi arăți cu degetul. Mie mi se pare că ne este frică să vorbim, să spunem lucrurilor pe nume, poate că există lși o chestie rațională. Nu-l deranja pe marele urs (URSS) sau rus, că ești prea aproape de ei, dar nici așa nu se poate. Văd că Ponta tace, văd un Corlățean scos cu forcepsul la declarații, Dușa vorbește fără de el. Nu suntem chiar ultimul vagon, dar trebuie să luăm o poziție”, a subliniat pedelistul.
„Tragicul incident dovedește că Rusia furnizează armament sofisticat rebelilor din estul Ucrainei”
Pe aceeași idee merge și deputatul liberal George Scutaru. „Avionul a fost doborât de către separatiști cu armament nu la îndemâna oricui, nu cu clasicele aruncătoare de grenade, ci cu o rachetă rusească. Tragicul incident dovedește și că Rusia furnizează armament sofisticat rebelilor din estul Ucrainei”, a explicat Scutaru, contactat de gândul.
Întrebat dacă și Vladimir Putin poartă o vină, liderul liberal a subliniat faptul că, „deși nu președintele rus a fost cel care a lansat racheta, există o responsabilitate și din partea lui Putin”.
„Există un sistem de putere piramidal și pornește din vârf, adică de la el, care e președintele. Dacă Moscova ar dori, mișcările acestea nu ar mai fi o problemă. Sunt niște conflcite înghețate pe care Moscova le susține și care se pot transforma oricând în conflicte fierbinți”, a mai averitzat Scutaru.
Pesedistul Nicolae Moga nu vrea să se „hazardeze în declarații foarte dure”
Senatorul PSD Nicolae Moga, membru și el în grupul de prietenie cu Federația Rusă, așteaptă rezultatele finale ale anchetei.
„Eu nu vreau să-mi dau cu părerea ca orice fel de politician. Dovezile duc într-adevăr responsabilitatea foarte clară în partea insurgenților cu sprijinul Federației Ruse. Dacă acolo insurgenții au fost ajutați și alimentați de armata rusă, lucrurile sunt de necontestat”, a precizat Moga pentru gândul.
În plus, eterna teamă de vecinii ruși se evidențiază și acum. Pesedistul insistă că nu vrea „să se hazardeze în declarații foarte dure” pentru că România nu trebuie să intre în conflict cu Rusia.
„Eu nu-mi doresc să se rupă relații cu Rusia pentru că e vecinul nostru, așa ni l-a dat Dumnezeu, nu ni l-am ales noi. E vorba despre relații comerciale, culturale, avem niște acorduri cu ei. Nu mi-aș face un dușman din Rusia. România trebuie să aibă o reacție tranșantă, numai că interesele economice nu trebuie ignorate. Este un conflict care nu trebuie alimentat, ci stopat și luate măsuri”, a mai spus Moga.
Poziția oficială a României
Președintele Traian Băsescu a declarat că Rusia este un partener al teroriștilor din estul Ucrainei care au doborât avionul malezian, catastrofă în care și-au pierdut viața 298 de oameni. „Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști. Este concluzia la care am ajuns și asta e explicația de ce nu ne-am grăbit să facem afirmații. Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde”, a spus Băsescu.
Șeful statului a pledat pentru impunerea unor sancțiuni urgente ale UE împotriva Federației Ruse despre care a spus că este, în acest moment, „un partener al teroriștilor” din estul Ucrainei, care au doborât avionul malaezian cu 298 de persoane la bord.
„Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriștii care și acum ocupă Donențk și Lugansk și, în mod egal, responsabilitatea aparține Federației Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun și am responsabilitatea greutății acestor afirmații, Federația Rusă a devenit un partener al acesor teroriști prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns și asta e explicația de ce nu ne-am grăbit să facem afirmații. Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde. Putin nu poate fugi, nu se poate ascunde de responsabilitatea punerii la dispoziție a specialiștilor și echipamentelor care au doborât aeronava”, a spus președintele”, a spus șeful statului.
Printre puținele dăți, și premierul a susținut această variantă. Întrebat de jurnaliști, marți, despre avionul doborât, Victor Ponta declaraând că „atacul asupra unui avion civil este un atac terorist care nu poate fi acceptat și nu poate să rămână fără urmări” și că „este evident că acei separatiști au fost și sunt susținuți de Federația Rusă”.
„Este evident că acei separatiști au fost și sunt susținuți de Federația Rusă și există o răspundere, cel puțin morală și politică, a Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo. România, alături de Statele Unite și Uniunea Europeană, trebuie să sprijine Ucraina, implicit Moldova și Georgia, pentru a-și păstra nu doar independența și suveranitatea, dar și pentru a combate aceste fenomene. Orice măsură luată la nivel internațional va fi și este susținută de România”, a continuat Ponta.
298 de civili aflați la bordul unui avion de tip Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, au murit în timpul cursei Amsterdam- Kuala Lumpur, au murit după ce avionul în care se aflau a fost doborât de o rachetă. Aeronava s-a prăbușit, joi, la Snejnoie, în regiunea Donețk, scena unor lupte intense între trupe guvernamentale ucrainene și separatiști proruși. Toate persoanele care se aflau la bord au murit.
Cetățeni din cel puțin nouă țări, între care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar și unul cu dublă cetățenie, canadiano-română, se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborât cu ajutorul unui sistem de apărare antiaeriană, potrivit unor oficiali americani.
Autoritățile de la Kiev și separatiștii proruși se acuză reciproc de doborârea avionului.