Prima pagină » Știri » Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orșova, trimis în judecată pentru trafic de influență

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orșova, trimis în judecată pentru trafic de influență

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orșova, trimis în judecată pentru trafic de influență
Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orșova, trimis în judecată pentru trafic de influență

Potrivit DNA, Carmen Sîrboiu a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență, luare de mită, instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, tentativă la abuz în serviciu în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul a unor foloase necuvenite.

De asemenea, au fost trimiși în judecată șeful Serviciului de Investigații Fraude din Inspectoratul de Poliție al Județului Mehedinți, Ion Ianoși, pentru luare de mită, și șeful Formațiunii Rutiere din Poliția Orșova, Liviu Ionuț Fișter, pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, fals intelectual, abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite, precum și oamenii de afaceri Constantin Popescu, pentru dare de mită și Viorel-Sorinel Duducea, pentru cumpărare de influență și dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2011-2012, procurorul Carmen Sîrboiu a pretins și primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea materiale de construcție pentru lucrări făcute pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu și pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde a fost construită o casă de vacanță. Procurorul urma să intervină în favoarea lui Sorinel Duducea, cunoscut ca „Regele asfaltului în Mehedinți”, astfel încât să nu fie constatate infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani pentru firmele omului de afaceri.

În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, Carmen Sîrboiu a beneficiat din partea omului de afaceri Constantin Popescu de lucrări de amenajare (curățenie și grădinărit) a curții comune a celor două vile ale magistratului din Drobeta Turnu-Severin și a acceptat promisiunea lui Popescu, de obținere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orșova. De asemenea, a primit de la același om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.

„Magistratul a pretins și primit foloasele menționate în legătură cu îndeplinirea atribuțiile de serviciu într-un dosar penal constituit la Parchetul Judecătoriei Orșova, în 18 martie 2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale”, se arată într-un comunicat al DNA.

Constantin Popescu se află în arest la domiciliu, fiind judecat în dosarul de corupție al președintelui suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu.

„În perioada 2011-2012, Carmen Sîrboiu, în calitate de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Orșova, în legătură cu un dosar aflat în lucru la acel parchet, a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin infirmarea repetată a patru soluții succesive de neîncepere a urmăririi penale dispuse de un procuror din subordine și prin sesizarea instanței civile, în numele Parchetului Judecătoriei Orșova, pentru anularea unui titlu de proprietate. Aceste acte au fost îndeplinite de magistrat în scopul obținerii de către o persoană, prin hotărâre judecătorească civilă, o suprafață de teren cât mai mare din masa succesorală, în dauna altor comoștenitori. Cu toate acestea, instanțele de judecată nu au dispus anularea titlului de proprietate, neluând în considerare nelegalitățile comise de inculpată în legătură cu dosarul penal respectiv”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție mai arată că în 11 martie 2014, în municipiul Orșova, polițiștul Ionuț Liviu Fișter, la instigarea lui Carmen Sîrboiu, a accesat baza de date pentru evidența persoanelor, cu privire la o anumită persoană.

În aceeași zi, Fișter a verificat acea persoană și în baza de date de evidență auto. Informațiile pe care Fișter le-a obținut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeași zi prim-procurorului Sîrboiu. Scopul obținerii și furnizării acestor informații a fost personal, strict pentru a servi intereselor lui Carmen Sîrboiu și fiicei mai mari a acesteia, „fără legătură cu menirea accesării bazelor de date puse la dispoziția organelor cu atribuții în prevenirea și combaterea infracțiunilor”.

În 11 martie 2014, Liviu Ionuț Fișter, șeful Formații rutiere din Poliția Orșova, în contextul în care făcea urmărirea penală într-un dosar penal al Parchetului Judecătoriei Orșova, a consemnat date neconforme adevărului, într-un proces-verbal de verificare a unui autoturism, în sensul că autovehicul nu figura ca fiind radiat, deși rezultatul a două verificări efectuate atestau că autovehiculul figura ca radiat din circulație din 6 martie 2014.

Ulterior, în 26 mai, la finalizarea urmăririi penale, prin referatul întocmit, Fișter a propus clasarea cauzei. Astfel, autoturismul neînmatriculat a fost lăsat în circulație, în mod nelegal, și s-a evitat măsura suspendării permisului de conducere pentru autorul infracțiunii rutiere.

În luna octombrie 2012, comisarul șef de poliție Ion Ianoși a pretins și primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea materiale de construcții în valoare de 10.508 lei (două uși de garaj cu acționare electrică, precum și accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofițerul de poliție îl are pe un teren din Orșova. Bunurile au fost plătite de Sorinel Duducea, prin firma sa SC Via Vita Construcții SRL, firmei de la care au fost achiziționate bunurile menționate.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în limita sumei de 10.508 lei, asupra unei teren aflat în coproprietatea lui Ion Ianoși în limita sumei de 55.228 lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea lui Carmen Sîrboiu.

Dosarul a fost trimis spre judecareCurții de Apel Craiova.

În octombrie, procurorii DNA au făcut mai multe percheziții în Drobeta Turnnu Severin și Orșova, respectiv la Primăria Orșova, la Parchetul Judecătoriei Orșova, la locuința prim-procurorului Carmen Sîrboiu din Drobeta Turnu Severin, dar și la sediile unor firme.

În urma descinderilor, Carmen Sîrboiu, Ion Ianoși, Ionuț Fișter și Sorinel Duducea au fost reținuți, fiind suspectați de trafic de influență, luare de mită și cumpărare de influență, totodată fiind pusă în mișcare acțiunea penală față de Constantin Popescu, arestat preventiv în dosarul lui Adrian Duicu.

Autor

Citește și