Prima pagină » Știri » Prima aplicație românească prin intermediul căreia descoperi dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 – FOTO

Prima aplicație românească prin intermediul căreia descoperi dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 – FOTO

Prima aplicație românească prin intermediul căreia un cetățean poate afla dacă a intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 a fost lansată! Aplicația First Contact păstrează sub anonimat atât identitatea celor infectați, cât și pe cea a celor care au intrat în contact cu ei.

Dezvoltatorii aplicației susțin că o pandemie de secol XXI trebuie combătută cu metode din același secol, nu cu unele vechi.

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicației.

La nivel european, dar și mondial, aplicațiile de acest fel sunt folosite de majoritatea țărilor. De exemplu, doar din țări din UE nu beneficiază de o asemenea aplicație.

Prima aplicație românească prin care oamenii pot afla dacă au intrat în contact cu persoane infectate

Fiecare utilizat al aplicației poate semnala dacă este infectat, sub protecția anonimatului. La momentul transmiterii acestei știri, aplicația poate fi downloadată doar de către utilizatorii de Android.

„În lipsa unui vaccin, singurul mod viabil prin care poate fi oprită o epidemie este să se întrerupă lanțurile de transmitere a virusului. Iar asta nu se poate face decât în două moduri: prin izolare în masă, a întregii populații, sau printr-o izolare selectivă, doar a celor infectați. First Contact este o aplicație total neintruzivă, ce permite utilizarea pe scară largă a celei de-a doua metode – ca să nu mai fie necesară aplicarea unor măsuri extreme pentru toți cetățenii. Prin alertarea rapidă a celor care au avut un contact apropiat și prelungit cu cineva infectat cu Coronavirus, aceștia se vor putea testa și/sau autoizola în timp util, și lanțul de transmitere a virusului poate fi astfel întrerupt”, scriu dezvoltatorii aplicației pe site-ul oficial.

Proiectul a fost realizat de ONG-ul „Noi, Cetățenii”, alături de voluntari specializați în industria IT. Perioadade testare a durat 8 luni.

 

 

Citește și