Prima biserică ridicată în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție a fost sfințită
Prima biserică din România construită în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție este sfințită, luni, la Deva, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina- ocrotitorul celor păgubiți, iar preotul care va sluji în acest lăcaș este ofițerul Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Prima biserică din România construită în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție, cel din Hunedoara, este sfințită, luni, când se sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Mina, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lăcașul de cult face parte din ansamblul arhitectural „Glorie Polițistului Român”, care este realizat în incinta Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara și care mai include monumentul polițistului român.
Slujba de sfințire a ansamblului arhitectural, la care participă peste 200 de persoane, oficialități, polițiști și civili, este oficiată de un sobor de preoți și diaconi, conduși de mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, episcopul Severinului și Strehaiei, PS Nicodim, și episcopul Devei și Hunedoarei, PS Gurie.
„Lăcașul de cult, avându-i ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, va deservi nevoile spirituale ale polițiștilor hunedoreni, ale familiilor acestora și ale altor credincioși din municipiul Deva”, a declarat preotul care va oficia slujbe la biserica din curtea Poliției, Bogdan Nițu, care este părinte onorific, el fiind ofițer de poliție cu grad de inspector principal și având funcția de purtător de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara.
Potrivit acestuia, biserica a fost realizată din fonduri exclusiv extra-bugetare, între anii 2012-2013, la solicitarea și cu sprijinul structurilor asociative din cadrul Poliției Județene, iar pictura interioară a fost realizată în tehnica tempera de pictorul bisericesc Constantin Bumbu.
Lăcașul de cult respectă arhitectura specifică bisericilor ortodoxe hunedorene, fiind construit din lemn de brad și având o navă principală cu laturile de 14,55 metri, respectiv 6,20 metri, cu un turn-clopotniță situat în partea de apus, pe pridvorul deschis.
„Prin această inițiativă, unică la nivel național, Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara marchează o nouă etapă a evoluției parteneriatului social între instituția Poliției și comunitatea locală, pe de o parte prin cinstirea și promovarea imaginii polițistului român, iar pe de altă parte prin deschiderea față de societatea civilă și anticiparea nevoilor spiritual-religioase ale cetățenilor. Ansamblul arhitectural se va constitui într-un vector pozitiv de imagine instituțională și de creștere a gradului de încredere a cetățeanului în instituția Poliției, dat fiind faptul că evocarea evenimentelor importante din viața instituției – Ziua Națională, Ziua Eroilor, Ziua Poliției – se va putea face într-un spațiu dorit, construit și promovat de polițiștii hunedoreni, iar slujbele religioase vor fi oficiate de un preot care are și calitatea de polițist”, a spus Nițu.
Slujba de sfințire a noului lăcaș de cult a marcat, totodată, și prima sărbătorire a hramului bisericii, care a fost înălțată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina, cel care, potrivit tradiției ortodoxe, este considerat de credincioși „ocrotitorul celor păgubiți”, adică al celor care au fost victime ale unor infracțiuni precum furt, tâlhărie sau înșelăciune.