„Prima Casă” a folosit doar un sfert din bugetul alocat
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri(FNGCIMM) a aprobat, până luni, 5.900 decontracte de garantare pentru achiziția delocuințe prin programul „Prima Casă”, valoareasolicitărilor reprezentând un sfert din bugetul alocat de guvern,de un miliard de euro.
„Până pe 19 octombrie au fost aprobate circa 5.900 de solicităride garantare pentru programul «Prima Casă», dintre care 25% pentrucontractarea de locuințe noi, construite după 2008, și 75% pentrulocuințe vechi, de dinainte de 2008. (…) Până acum 25% din fondulalocat acestui program a fost angajat”, a declarat, joi, RodicaIonescu, consilier al președintelui FNGCIMM, la Romania ConstructForum 2009, organizat de Mediafax.
Ea a reamintit intenția Fondului de a sprijini firmele mici șimijlocii de dezvoltare imobiliară pentru a obține finanțare, prinintroducerea unui produs de garantare a 80% creditelor luate deaceștia pentru construcția de locuințe, dacă au antecontractesemnate pentru circa 75% din suprafață.
„Au fost critici de ce nu se solicită mai multe garanții pentrulocuințe noi, ci pentru vechi. Prin acest instrument vrem săsprijinim dezvoltatorii”, a spus Ionescu.
Persoanele care vor să ia credite prin programul „Prima Casă”plătesc un avans de 5% pentru o locuință de maximum 60.000 euro saude 3.000 euro plus diferența din prețul de achiziție, iar ratadobânzii este EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci dinzona euro la depozitele pe piața interbancară) la 3 luni plus maxim4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii laîmprumuturi pe piața interbancară românească) plus maxim 2,5 puncteprocentuale. Marja include și nivelul total al comisioanelorpercepute de finanțator.
Programul a fost lansat în urmă cu aproximativ trei luni.