Prima pagină » Știri » Prima condamnare în dosarul Black Cube: doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru unul dintre angajați

Prima condamnare în dosarul Black Cube: doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru unul dintre angajați

Prima condamnare în dosarul Black Cube: doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru unul dintre angajați
David Geclowicz, unul dintre israelienii cercetați în dosarul Black Cube, a fost condamnat de Tribunalul București la doi ani de închisoare cu suspendare, judecătorii avizând astfel acordul încheiat cu DIICOT.

Decizia Tribunalului va deveni definitivă după zece zile de la pronunțare.

Luni, în sala de judecată reprezentantul DIICOT a susținut că instituția solicită, pe baza acordului încheiat, o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare și trei ani termen de încercare.

David Geclowicz a declarat în fața judecătorilor că acceptă pedeapsa așa cum va fi ea, dar că cere ca instanța să țină cont că a stat 120 de zile în arest preventiv și 60 de zile în arest la domiciliu.

„După arestare am înțeles gravitatea acțiunilor mele. Din punctul meu de vedere, toate informațiile au fost de interes pentru autorități.(…)Nu am fost niciodată în mediul infracțional, a fost un coșmar cât am stat în pușcărie. Am avut timp să mă gândesc la viitor și vreau să fac ceva bun și util cu viața mea. Am nevoie de această șansă de a schimba situația. Știu că în viitor nu va mai exista vreo șansă să încalc legea. Pot fi mai util pentru mine și pentru societate dacă voi primi șansa de a-mi reveni. Apreciez sistemul judiciar din România și mă voi suspune deciziei”, a spus tânărul israelian în ultimul cuvânt la termenul de luni.

În sala de judecată au fost prezenți și avocatul fostului soț al Laurei Codruța Kovesi, Eduard Kovesi, Sorin Fuse, fost angajat al DNA, și avocatul Lilianei Sabău, tot fostă angajată a DNA. Aceștia au susținut că nu sunt de acord cu înțelegerea făcută de DIICOT și nici cu pedeapsa cerută.

„Am văzut că pedeapsa este excesiv de blândă, în sensul în care avem constituirea unui grup infracțional organizat, iar inculpatul știa la ce se angajează venind pe teritoriul României. Este vorba de insecuritatea pe care o resimțim, dat fiind că sunt și avocat pe domeniul penal.Nu știu cum au ajuns la mine, de aceea am senzația de insecuritate”, a declarat Sorin Fuse.

În cazul lui Ron Weiner, Tribunalul va discuta înțelegere cu DIICOT pe data de 28 noiembrie.

Weiner Ron și Geclowicz David au fost arestați preventiv timp de câteva luni pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice. Ulterior, au fost puși în libertate iar în prezent sunt cercetați sub control judiciar.

În același dosar sunt cercetate alte două persoane. Este vorba despre Yossi Barkshtein, cetățean israelian, de urma căruia procurorii nu au reușit să dea, și despre Daniel Dragomir, fost angajat al SRI. Dragomir, fost șef în cadrul Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism din SRI, este arestat preventiv în acest dosar existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informații despre Laura Codruța Kovesi și angajații firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona și intimida. Daniel Dragomir este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Citește și