Prima pagină » Știri » Prima declarație a lui Leonard Doroftei, după ce a ieșit de la DNA

Prima declarație a lui Leonard Doroftei, după ce a ieșit de la DNA

Prima declarație a lui Leonard Doroftei, după ce a ieșit de la DNA
Președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei, a declarat luni că FRF încearcă îndreptarea neregulilor găsite după plecarea lui Rudel Obreja din instituție și că va fi depus la DNA un audit intern, el precizând că procurorii l-au întrebat și în legătură cu organizarea Galei Bute.

Leonard Doroftei a fost citat luni de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru a da o declarație în legătură cu o serie de nereguli găsite la Federația Română de Box după plecare lui Rudel Obreja din instituție.

Tot luni a fost audiat și secretarul FRB, Viorel Sima, iar la ieșirea de la audieri cei doi au arătat că urmează să depună la DNA rezultatul unui audit intern, care a avut loc în federație după plecare lui Obreja.

Leonard Doroftei a declarat, la ieșirea de la DNA, că federația, sub comanda sa, încearcă îndreptarea neregulilor găsite. El a precizat că anchetatorii l-au întrebat și în legătură cu modul în care s-a derulat gala „Campion pentru România”, la care Lucian Bute a boxat cu Jean Paul Mendy, în 2011.

Întrebat ce le-a spus procurorilor, Doroftei a arătat că nu poate să facă precizări în acest sens, însă a arătat că o serie de bunuri ale Federației Române de Box trebuie recuperate, menționând, la acest capitol, inclusiv ringul în care au boxat Bute și Mendy, la gala din 2011.

Viorel Sima a precizat, în legătură cu bunurile care fac obiectul cercetărilor procurorilor, că este vorba de laptopuri, calculatoare, televizoare și echipamente cumpărate din sponsorizări.

Sima a arătat că DNA a solicitat Federației Române de Box să spună dacă au fost cheltuite corespunzător sponsorizările din perioada 2011, iar în caz contrar, federația să menționeze dacă se constituie parte civilă în cazul unei eventuale acțiuni.

Referitor la ringul de box, care n-ar mai fi fost recuperat de FRB după meciul de box dintre Bute și Mendy, Sima a arătat că organizatorii au susținut, la acea vreme, într-o conferință de presă, că ar fi căzut ceva pe ring și că s-ar fi stricat.

Prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că acesta este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.

Astfel, șeful procurorului de caz apreciază că „soluția de neurmărire cu privire la Ariton Ion și la reprezentanții companiilor naționale care au sponsorizat Federația Română de Box este greșită, fiind necesară continuarea urmăririi penale cu privire la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunilor prev. de art. 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 cu modificările și completările ulterioare rap. la 248 C.p.”, respectiv pentru abuz în serviciu.

Din actele cauzei rezultă că Ion Ariton, folosindu-și autoritatea derivată din funcția de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii naționale să încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natură să atragă tragerea sa la răspundere penală pentru instigare la infracțiunile menționate anterior, mai susține șeful procurorului de caz.

În privința lui Rudel Obraj, în aceeași ordonanță se arată că faptele reținute în sarcina acestuia au fost calificate în mod greșit, fiind necesară efectuarea urmăririi penale cu privire la săvârșirea de către acesta a infracțiunilor de complicitate la infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

În acest dosar, au fost audiați de procurorii anticorupție, printre alții, fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului național de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului național de box feminin, Adrian Lăcătuș, și alți oameni din lumea boxului românesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România” de către firma fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc și meciul dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfășurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupție și alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România”.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF și înaintată DNA, document obținut de MEDIAFAX, a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci președinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparținea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obținut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „și-a însușit-o”.

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică și profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinație turistică și a brandului național. Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajați – doi part-time cu patru ore pe zi și doi part-time cu două ore pe zi – și-a adăugat ca activități secundare „serviciile de reprezentare media” și „Activitățile agențiilor de publicitate”. Firma însă nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieșind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiași patru angajați: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic și un consilier juridic.

În aceste condiți, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivității pe care aceasta o primise de la Federația de Box condusă tot de el.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului arăta, în aprilie 2012, că sesizările DLAF către DNA se referă strict la activitatea societății comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Conform ministerului, procedura de achiziție publică pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilită în conformitate cu procedurile legale în vigoare, așa cum sunt ele prevăzute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.

De asemenea, MDRT preciza că, în urma analizării respectării prevederilor contractului de prestări servicii de publicitate dintre minister și societatea comercială care a organizat gala de box, a constatat că nu toate activitățile stabilite în contract au fost îndeplinite și, prin urmare, așa cum prevede contractul, a achitat doar o parte din suma inițial stabilită. Astfel, MDRT a decis să achite doar 1,54 de milioane de euro (fără TVA), în timp ce suma stabilită inițial în contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fără TVA).

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Citește și