Prima măsură anunțată de Guvern după scandalul polițelor RCA
La finalul ședinței săptămânale a Executivului, joi, Iolu a fost întrebat de jurnaliști dacă Guvernul a luat în discuție un proiect de ordonanță de urgență pregătit de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară(ASF) cu privire la polițele RCA, iar purtătorul de cuvânt al Executivului a răspuns pozitiv.
„A existat o informare în guvern, într-adevăr, pe tema RCA-ului. Astăzi, Ministerul de Finanțe va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pe această temă. Se va lua legătura și cu parlamentul, pentru că există, am înțeles astăzi, există și o inițiativă legislativă parlamentară pe aceeași temă a RCA-ului și se va lua legătura cu parlamentul pentru armonizare”, a spus Iolu.
Câteva sute de transportatori au protestat, luni dimineața, pe Șoseaua de Centură a Capitalei, aceștia mergând cu viteză redusă, iar circulația fiind îngreunată. Transportatorii sunt nemulțumiți de scumpirea tarifelor la asigurările obligatorii. Aceștia susțin că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Dacă probleme nu vor fi rezolvate, transportatorii spun că pe data de 15 septembrie vor bloca industria transporturilor complet.
„Protestul a început deja pe toată Centura Capitalei, se circulă cu viteză redusă. În momentul de față avem 800 de colegi și văd că solidarizează și vin în continuare și alții. Motivele noastre sunt legate de scumpirea excesivă și în mod repetat a tarifelor la asigurarile obligatorii pentru toate categoriile de vehicule comerciale și transport pasageri și taxi, absolut tot, inclusiv pentru persoane fizice, care sperăm să solidarizeze astăzi cu noi și să ne fie alături. Dorim scăderea tarifului, apariția unui act normativ, ordonanță, hotărâre de guvern, prin care tarifele să ajungă la normalitate, la nivelul european, la nivelul raportat situației economice și sociale din România și să nu mai iasă banii din țară pe cârca transportatorilor și a economiei din România. Am purtat discuții cu ministerul de zece luni și nu se întâmplă absolut nimic. Începând de astăzi nu mai facem absolut nicio activitate în afară de a ne manifesta, până în momentul în care nu avem o certitudine printr-un document asumat la nivelul Guvernului cu privire la scăderea tarifelor și la atingerea pragului de normalitate la tarifele RCA”, declara, la acel moment, pentru Mediafax, Augustin Hagiu, președintele de onoare al Federației Operatorilor Români de Transport.
Cinci patronate din transporturi – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicită Guvernului emiterea de urgență a unei hotărâri prin care să înghețe tarifele RCA la valori fixe conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supravghere Financiară în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piața RCA.
Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină și cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei și 4.366 lei pe an. Conform transportatorilor, situația critică din piața RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenței, după ce în ultimul an tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.