O nouă metodă prietenoasă cu mediul legată de înmormântarea oamenilor a fost realizată și lansată recent în Olanda de un tânăr – „sicriul viu”, realizat dintr-un compost pe bază de miceliu, substanță de bază a ciupercilor.
„Sicriul viu” a fost realizat de Bob Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, de la Universitatea Tehnică din Delft. Inventatorul susține că acest nou tip de sicriu „le permite oamenilor să devină din nou una cu natura”.
„Putem îmbogăți solul, în loc să îl poluăm. În acest sicriu hrănim pământul cu corpurile noastre. Suntem nutrienți, nu deșeuri”, a declarat acesta pentru The Guardian.
Bio-proiectantul a explicat faptul în mod normal, un corp uman îngropat într-un sicriu tradițional se descompune foarte greu, în aproximativ 10 ani sau chiar mai mult, din cauza materialelor din care este alcătuit, precum lemn și metal, dar și a celor sintetice.
În schimb, scriul inventat de el, alcătuit din miceliu, este absorbit de sol în 4-6 săptămâni și contribuie și la descompunerea completă a corpului care se află în el, ceea ce va duce la îmbogățirea solului, întregul proces având loc în 2-3 ani.
https://www.instagram.com/p/CEi7uRUjePH/
„Nu numai că neutralizează toxinele, dar fibrele sale pot fi folosite pentru a face orice, de la alimente la haine și ambalaje, inclusiv sicrie. Miceliul caută în mod constant produse reziduale – ulei, plastic, metale, alți poluanți – și le transformă în substanțe nutritive pentru mediu”, a mai declarat Bob Hendrikx.
Acesta este primul sicriu viu din lume iar sâmbătăa trecută prima persoannă din Olanda a fost transformată în compost și s-a reîntors în ciclul vieții”, a mai anunțat inventatorul. De asemenea, Bob Hendrikx consideră că miceliul este unul dintre „cei mai mari reciclatori” ai naturii, iar folosirea acestui sicriu este „cel mai natural mod” de a îngropa un corp.
Prețul unui sicriu este de 1,250 de euro, însă inventatorul susține că probabil prețul va scădea semnificativ pe măsură ce producția va fi mărită.