Prima pagină » Știri » Prima primărie din România care va elibera licențe pentru taxiuri electrice

Prima primărie din România care va elibera licențe pentru taxiuri electrice

Prima primărie din România care va elibera licențe pentru taxiuri electrice
Primăria Cluj-Napoca este prima din România care va elibera, din luna septembrie, licențe pentru taximetre electrice, demersul făcând parte din măsurile administrației locale de a asigura un transport nepoluant, transmite corespondentul Mediafax.

Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că municipiul Cluj-Napoca a fost primul la nivel național care a introdus autobuze electrice și a investit masiv în troleibuze și tramvaie.

„Cluj-Napoca urmărește să devină primul oraș din România care acordă licențe pentru taximetre electrice, astfel încât ne propunem să eliberăm primele astfel de autorizații începând cu luna septembrie. Taximetrele electrice vin să continue drumul firesc pe care municipiul îl are. După ce am fost primul oraș care a introdus autobuze electrice și am investit masiv în achiziția de noi troleibuze și tramvaie, este cazul ca și taximetria din oraș să fie modernizată prin mijloace nepoluante. Obiectivul nostru, ca administrație locală responsabilă, este de a întări componenta unui transport ecologic, nepoluant, și de a susține transportul alternativ la mașina obișnuită care, în marile orașe, devine tot mai problematică”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, eliberarea licențelor se va face în doi pași, în condițiile în care actualul cadru legislativ nu oferă în mod clar această posibilitate.

„Licențele de taxi care se retrag pentru încălcarea legii vor fi emise doar pentru taximetrele electrice, prin modificarea Regulamentului de taxi adoptat în Consiliul Local Cluj-Napoca. Legea Taximetriei arată că trebuie să avem 4 taximetre la 1.000 de locuitori, iar în baza acesteia ar trebui să avem un număr de 1.300 de mașini de taxi. Noi avem în jur de 2.500 și nu se emit alte autorizații noi până ce numărul lor nu scade la 1.300. Ca să rezolvăm această problemă de lege, vom face și o propunere legislativă, de modificare a Legii Taximetriei, astfel încât toate orașele de peste 100.000 de locuitori să aibă posibilitatea, prin susținerea politicii unui mediu nepoluant și a mobilității bazată pe transportul electric, să aprobe între 100 și 200 de taximetre electrice, peste norma legală de 4 mașini la mia de locuitori”, a subliniat Emil Boc.

Edilul Clujului a menționat că modificările la Legea Taximetriei se vor face prin Asociația Municipiilor din România și prin intermediul parlamentarii de Cluj.

Taximetrele electrice care vor funcționa în Cluj-Napoca vor putea fi încărcate la cele două stații electrice gratuite amplasate, deja, în zona centrală a municipiului, alte cinci astfel de stații fiind în construcție.

Citește și