Hillside, compania britanică ce operează platforma de pariuri și jocuri de noroc bet365, a atacat în instanță decizia ONJN de a-i suspenda licența de operare în România. Procesul a fost deschis miercuri, la Curtea de Apel București. Într-un punct de vedere transmis în exclusivitate pentru gândul, Bet365 arată că decizia ONJN de a-i suspenda licența a fost discriminatorie și că faptul că acum inspectorii instituției se îndreaptă împotriva jucătorilor este „rușinos”. Bet365 a trimis de asemenea clienților un email în care anunță că trebuie să conteste amenzile și oferă asistență juridică gratuită, conform gsp.ro.
ONJN a acordat licență provizorie de operare în România pentru Bet365 pe 7 septembrie, însă a cărei valabilitate începea din 1 octombrie. Compania a continuat însă să îi lase pe jucătorii români pe platformă și în perioada de până la 1 octombrie, când licența nu era valabilă, conform ONJN. Astfel, ONJN i-a revocat licența Bet365 pe 13 octombrie. Compania contestă că acest lucru are o bază legală, fiind vorba de un drept de operare provizoriu, așa cum au primit toți operatorii, însă ONJN susține că licențele sunt acordate cu valabilitate de la 1 ale lunii, conform legii jocurilor de noroc.
Prin urmare, peste 50.000 de jucători, nu doar ai Bet365, ci și ai platformei Bwin/Party Poker, aflată în aceeași situație, au început să fie amendați de ONJN cu sume pornind de la 5.000 de lei și ajungând la 10.000 de lei, sub acuzația că în perioada 10-31 septembrie au jucat pe un site nelicențiat de jocuri de noroc. Jucătorii sunt scandalizați de această decizie, pentru că nu au fost informați public că cele două siteuri au rămas fără licență în perioada respectivă și nimeni nu i-a avertizat, nici ONJN, nici compania, că fac ceva ilegal. Gândul a descris situația pe larg AICI.
Într-un interviu pentru gândul, șefa ONJN Odeta Nestor a considerat că jucătorii ar fi trebuit să țină cont doar de lista site-urilor aprobate, publicată pe ONJN, pe care bet365 nu s-a aflat, și nu doar de faptul că platforma nu se afla pe „blacklist”. Pe de altă parte, Bet365 susține acum că numele său s-a aflat pe lista cu siteuri licențiate, ca urmare a faptului că a primit licența pe 7 septembrie. Odeta Nestor a mai considerat că de vină pentru situația jucătorilor este compania Bet365, pentru că le-a permis accesul jucătorilor la conturi, în perioada în care licența nu era valabilă.
Redăm mai jos traducerea din engleză a declarației Bet365, trimisă exclusiv gândul (sublinierile aparțin redacției):
„Bet365 este extrem de dezamăgit de deciziile recente ale ONJN, luate atât împotriva bet365, cât și a clienților săi din România.
Avem îngrijorări serioase cu privire la comportamentul ONJN și al inspectorilor săi și alăturăm cu greu scopul declarat al ONJN de a proteja jucătorii cu acțiunile recente ale acestuia. ONJN a ignorat tratamentul corect în acțiunile sale împotriva bet365, iar declanșarea recentă a procedurilor împotriva jucătorilor servește în a demonstra cum protecția consumatorilor, pe care ONJN susține că o asigură, a fost trădată.
Dreptul bet365 de a opera
Pe 7 septembrie, ONJN a luat decizia de a da bet365 un drept provizoriu de a opera, în așteptarea unei implementări complete a regimului de licențe. Cu toate acestea, ONJN a susținut după aceea că acest drept provizoriu de a opera nu începea decât după 1 octombrie. Nu există o bază legală pentru această susținere, iar doar faptul că bet365 a continuat să opereze în perioada 11-30 septembrie reprezintă baza pentru decizia ONJN.
Este important de știut că bet365, licențiată probabil în mai multe piețe reglementate decât oricare alt operator de jocuri de noroc din lume, a lucrat în trecut cu jucătorii din România sub auspiciile mai multor licențe acordate de state membre UE, deci pe baza unor acte legale corecte. Știm ce înseamnă să fii reglementat și considerăm că am acționat întotdeauna în conformitate cu legile românești și europene.
Spre deosebire de supraveghetorii maturi (ai oricărei industrii), ONJN s-a dovedit a fi lipsit de orice formă de tratament corect și a fi opac în deciziile luate. Bet365 a demarat procedurile legale împotriva acestor decizii și este încrezător că va reuși să demonstreze că acțiunile ONJN nu au fost justificate legal.
Amenzile pentru jucători
Pentru a sprijini jucătorii și piața în general să identifice legalitatea activităților operatorilor, ONJN a creat și a publicat o „listă neagră” a operatorilor nelicențiați, cunoscuți că acționează pe piața românească. Bet365 nu a fost inclusă niciodată pe această listă neagră, doar pe lista de operatori aprobați.
Totuși, ONJN a început să amendeze jucătorii bet365 pentru activitatea pe care au avut-o între 11 și 30 septembrie. În mod clar, protecția și asigurarea că pe care ONJN declară că le asigură cetățenilor români este pur și simplu o fațadă.
Nu este clar ce scop servesc astfel de acțiuni, altul în afară de a strânge fonduri pentru stat (în dauna cetățenilor români care, bazându-se pe informațiile disponibile public, au avut toate justificările să facă ce au făcut). Singura altă explicație posibilă este că o astfel de acțiune sprijină tratamentul clar discriminator împotriva bet365 și ajută la eliminarea bet365 din piață, spre beneficiul clar al concurenților noștri.
Să spunem că acesta este un tratament nedrept este prea puțin; este rușinos. Nu doar că bet365 pune la îndoială etica din spatele deciziei de a lua la țintă jucătorii în aceste circumstanțe, ci pune la îndoială și legalitatea acestui fapt, evaluând opțiunile aflate la dispoziția jucătorilor afectați de situația curentă”.
Bet365 anunță clienții că îi ajută cu amenzile
Clienții români ai platformei bet365 au primit în cursul zilei un email în care sunt anunțați ce să facă dacă sunt amendați sau sunt chemați la ONJN, susținând că îi vor asista juridic gratuit, conform gsp.ro.
„Dacă vi s-a solicitat deja să plătiți o amendă, conform legii din România, aveți la dispoziție 15 zile de la data la care amenda v-a fost comunicată, să faceți apel în instanță. Dacă faceți apel, va însemna că nu trebuie să plătiți amenda acum și e posibil să nu trebuiască să o mai plătiți vreodată, dacă aveți câștig de cauza în instanță. Având în vedere că întotdeauna am acționat conform legii din România, considerăm că aveți justificarea să contestați orice amendă și ca aceasta să fie anulată.
Înțelegem că, pentru a face acest lucru în mod eficient, veți avea nevoie de o bună consultanță juridică și dorim să ne oferim sprijinul în organizarea și finanțarea acesteia. Dacă ați primit deja o amendă și doriți informații din partea noastră pentru a vă ajuta să faceți un apel, trebuie să acționați foarte rapid. Vă rugăm să ne contactați cât mai curând posibil la 0318 107 402 (tarif standard) sau 0800894 754 (Romtelecom) și vă vom informa despre cum vă putem ajuta.
Dacă încă nu vi s-a solicitat să plătiți o amendă, însă ONJN v-a cerut să vă prezentați la sediul său, tot vă putem ajuta.
Înainte de a participa la orice întâlnire cu ONJN, vă rugăm să ne contactați la 0318 107 402 (tarif standard) sau 0800894 754 (Romtelecom) și vă vom pune la dispoziție detalii ale consultanților noștri locali, care vă pot asista în întâlnirea cu ONJN și noi vom plăti pentru costul acelei întâlniri”.