Prima reacție a Guvernului Ponta în problema imigranților
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, miercuri, că vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pentru joi, începând cu ora 15.00, la sediul Guvernului, iar ședința are ca temă evaluarea riscurilor și posibilul impact de securitate ca urmare a creșterii fenomenului imigraționist la frontierele României.
Potrivit sursei citate, vicepremierul Gabriel Oprea i-a informat miercuri și pe președintele Klaus Iohannis și pe premierul Victor Ponta despre convocarea acestei ședințe a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
În Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, condus de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, sunt reprezentate următoarele ministere și instituții publice centrale: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informațională, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Comisiile parlamentare de politică externă, de apărare și Comisia Schengen vor discuta, în 8 septembrie, cu miniștrii de Externe și Interne despre criza refugiaților, pentru a stabili un punct de vedere al Parlamentului, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, președinții comsiilor, Laszlo Borbely și Petru Filip.
Discuțiile din comisii vor avea loc în condițiile în care problema refugiaților a luat amploare, iar Uniunea Europeană pare să fie depășită de situație. În lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene, statele membre au adoptat propriile măsuri, multe fiind contestate de organizațiile pentru drepturile omului și pentru protecția refugiaților.
România ar urma să primească 2.362 de imigranți extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeană în cadrul planului care prevede măsuri de combatere a imigrației pe Marea Mediterană și distribuirea refugiaților în spațiul Uniunii Europene.
În timp ce România nu se confruntă deocamdată cu un val de imigranți, statele vecine au trecut deja la măsuri excepționale. Spre exemplu, Ungaria a anunțat miercuri că plănuiește să trimită militari la frontiera cu Serbia, în contextul în care, în ultimele două zile, peste 4.500 de imigranți au pătruns pe teritoriul ungar. Și autoritățile bulgare au anunțat că vor trimite 25 de militari la frontierele cu Macedonia și Grecia, în contextul în care mii de imigranți au sosit în aceste țări în weekend.
Președintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely (UDMR), a precizat, pentru MEDIAFAX, că a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema crizei refugiaților.
„Am avut o scurtă întâlnire cu ministrul de Externe și am stabilit, împreună cu Comisiile de politică externă, de apărare și Comisia Schengen să ne întâlnim pe 8 septembrie cu cei de la Ministerul de Externe și cei de la Ministerul de interne pentru a discuta despre criza refugiaților. Ne îngrijorează că vedem ce este în Serbia, Ungaria și sunt semnale că ar putea să intre și în România. Trebuie stabilit ce atitudine are România”, a precizat pentru MEDIAFAX, președintele comisiei de politică externă a Camerei Deputaților Laszlo Borbely (UDMR).
El a spus că, până acum, România a avut o atitudine pozitivă și a acceptat să primească un număr de imigranți, dar va trebui analizat ce va urma.
„România a avut o atitudine pozitivă, dar va trebui să vedem ce va fi, să fim conectați la ceea ce se întâmplă, să formăm un grup de lucru care să includă și parlamentari, să pregătim un punct de vedere comun pe această temă”, a adăugat Borbely.
Deputatul UDMR a apreciat că această criză „nu ușurează aderarea României la spațiul Schengen, ci o îngreunează”.
„Este evident că această criză nu ușurează obiectivul României de aderare la Schengen, ne îngreunează această decizie a UE, este mult mai greu acum decât acum un an, doi, să aderăm la Schengen. De aceea, am chemat și comisia Schengen pentru că am văzut declarațiile oficialilor din Germania, trebuie să vedem ce se va întâmpla și de aceea este bine să avem un punct de vedere comun și să avem aceste consultări”, a mai spus Borbely.