Prima pagină » Știri » Prima reacție a lui Kovesi după acuzațiile lui Ghiță: „Nu intru în dialog cu un inculpat fugar”

Prima reacție a lui Kovesi după acuzațiile lui Ghiță: „Nu intru în dialog cu un inculpat fugar”

Prima reacție a lui Kovesi după acuzațiile lui Ghiță: „Nu intru în dialog cu un inculpat fugar
După trei săptămâni de la dispariția lui Sebastian Ghiță și difuzarea unor atacuri ale fostului deputat la adresa șefei DNA, în prima ieșire publică, Laura Codruța Kovesi susține că nu vrea să intre în dialog cu „un inculpat fugar". Cât privește fuga acestuia, șefa DNA arată către Ministerul de Interne care l-a pierdut de sub filaj ar trebui să răspundă cum a reușit acest lucru. Ulterior, DNA a transmis, printr-un comunicat de presă, că Laura Codruța Kovesi a sesizat din nou Inspecția Judiciară cu privire la acuzațiile aduse de Ghiță, arătând că acesta „a avut constant manifestări publice prin care actul de justiție a fost diabolizat, justiția fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democrație".

„Haideți să lăsăm lucrurile ridicole, gen cucuvele mov și alte culori și șefi de la CIA.  În primul rând, nu comentez declarațiile unui inculpat fugar, față de care am făcut sesizări încă din cursul anului trecut, încă din aprilie, când de la tribuna Parlamentului a acuzat  DNA și a făcut afirmații denigratoare la adresa sistemului judiciar”, a spus Kovesi.  

Kovesi a adăugat că atacurile din ultima perioadă asupra sistemului de justiție „sunt atacuri făcute de inculpați sau de persoanele care îi susțin, pentru că DNA și-a permis să deranjeze inculpații”.

Șefa DNA a arătat că a făcut 14 sesizări la CSM și în legătură cu 12 emisiuni televizate, la CNA, în legătură cu atacurile lui Ghiță, dar și ale altor persoane, la adresa DNA.

Întrebată cum a fost posibil ca Sebastian Ghiță să scape din filaj și să nu fie găsit nici în prezent, Kovesi a spus că „în acest dosar noi am dispus măsura controlului judiciar și am instituit obligația de a nu părăsi țara (…) Noi ne-am luat măsuri de precauție, nu aveam indicii concrete (că Ghiță intenționa să fugă din țară – n.r.)”. Filajul, măsurile de supraveghere operativă, au fost făcute de Poliția Română – „toate trebuiau aduse la îndeplinire de structurile ministerului de Interne, deci cred că răspunsul acum trebuie dat de ministerul de Interne”, a mai spus Kovesi.

Kovesi, către CSM: „Ghiță a avut constant manifestări publice prin care actul de justiție a fost diabolizat”

Într-un comunicat de presă transmis ulterior de DNA, Kovesi arată că a sesizat din nou Inspecția Judiciară a CSM, de data aceasta cu privire la declarațiile făcute de Sebastian Ghiță în înregistrările difuzate la România TV, între 28 decembrie și 5 ianuarie.

Kovesi susține că afirmațiile lui Ghiță, inculpat în mai multe dosare, „sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească și sunt de natură a pune în discuție deontologia profesională a magistraților”, „urmăresc decredibilizarea DNA și a activității procurorului șef al instituției, precum și a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal”, „acreditează ideea că independența și imparțialitatea procurorilor este influențată de persoane cu anumite interese, iar soluțiile sunt dispuse în mod arbitrar”.

Kovesi arată în sesizarea către CSM că Sebastian Ghiță nu se află la primele atacuri asupra justiției, acestea începând încă din aprilie 2016, de la tribuna Parlamentului.

„Acesta a avut constant manifestări publice prin care actul de justiție a fost diabolizat,  justiția fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democrație”, arată Kovesi.

Kovesi arată în comunicat că a discutat aceste aspecte și cu ministrul Justiției, Florin Iordache, și cu Procurorul General Augustin Lazăr.

Ghiță, acuzații înregistrate în timp ce este urmărit internațional

Sebastian Ghiță a lansat mai multe acuzații la postul de televiziune pe care îl controlează, în perioada când autoritățile îl căutau. În mesaje video înregistrate, Ghiță a susținut că Laura Codruța Kovesi ar fi fost numită în funcția de șefă a DNA după ce prim-adjunctul SRI Florian Coldea l-ar fi șantajat pe fostul premier Victor Ponta cu anularea unei vizite în SUA.

Într-o altă înregistrare, Ghiță a susținut că șefa DNA i-ar fi cerut să adune probe împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, fostul patron al Realitatea TV, pe care Ghiță l-a reclamat pentru șantaj, acesta fiind și condamnat în acel dosar. Ghiță a susținut că Kovesi ar fi dorit „să îl doboare” pe Vîntu și să aibă control asupra televiziunii respective.

Ghiță a mai susținut de asemenea că aducerea în țară a lui Nicolae Popa, omul de încredere al lui Vîntu fugit în Indonezia, ar fi fost decontată de o firmă de construcții din Ploiești, prin Asesoft, firma controlată de Ghiță.

El a mai susținut că toate „dosarele din media” ar fi fost măsluite, arătând că „acest sistem represiv l-a executat pe Adrian Sârbu. Toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite, aranjate” și că dosarul lui Sârbu ar fi fost „aranjat pe adresa secretă de mail a lui Florian Coldea”.

Sebastian Ghiță nu a adus dovezi concrete în sprijinul afirmațiilor sale, el arătând doar presupuse mesaje email printate pe coli A4 sau presupusele serii ale bancnotelor care ar fi fost folosite la flagrantul pentru șantaj al lui Vîntu, lucru care nu demonstrează nimic din acuzațiile sale la adresa DNA, decât că Ghiță a colaborat cu procurorii în dosar, lucru binecunoscut deja.

Autor

Citește și