Prima reacție a lui Videanu la acuzațiile DNA
Întrebat în legătură cu decizia fostei șefe a DIICOT Alina Bica de ridicare a sechestrului pe 80 de acțiuni pe care Adriean Videanu le deținea la Titan Mar SA, acesta a spus că decizia „nu a produs nicun efect juridic, dar absolut niciun efect juridic”.
Videanu a susținut că, la nivelul companiei Titan Mar, începând din anul 2012, acțiunile nominative ale companiei au fost transformate în acțiuni la purtător.
În legătură cu acuzațiile care i se aduc, Adriean Videanu a declarat că nu își reproșează absolut nimic, cu excepția faptului că în zece minute a ajuns de la statutul de suspect la cel de inculpat, fără a fi putut să depună probele la DNA, pentru a nu ajunge în această situație.
„Singurul lucru pe care mi-l reproșez este că în zece minute am trecut de la situația de suspect la cea de inculpat și n-am avut timp să depun probele la DNA, că n-am fi ajuns în situația asta”, a declarat fostul ministru, adăugând că a fost șocat la aflarea deciziei de arestare a sa,”mai ales prin perspectiva faptului că nu există o acuză de corupție, este o acuză de complicitate la abuz în serviciu”.
„Vreau să știți că abuzul în serviciu este o infracțiune de serviciu, nu o infracțiune de corupție”, a spus Videanu, nemulțumit de utilizarea termenului „corupție” în legătură cu acuzațiile care i se aduc.
Adriean Videanu, Dorin și Alin Cocoș, Alina Bica și fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestați, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Adriean Videanu și-a pasat acțiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soției și copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a lui Videanu obținut de MEDIAFAX.
Potrivit documentului anchetatorilor, „rezultă cu evidență, din cronologia naturii și destinației celor 80 acțiuni, aparținând numitului Videanu Adriean, de la SC Titian Mar SA că, anterior datei de 24.09.2013 când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asiguratorii în vederea instituirii unui sechestru asigurator, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acțiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acțiuni la purtător”.
Faptul transformării acțiunilor nominative în acțiuni la purtător a fost cunoscut la data de 24 septembrie 2013 când s-a aplicat sechestru asigurator, mai arată procurorii. Transformarea acțiunilor nominative în acțiuni la purtător nu a modificat deținătorul, ci numai natura lor, mai explică aceștia.
„Depunerea acțiunilor la purtător, deci momentul la care acestea nu mai aparțineau numitului Videanu Adriean, a avut loc la data de 4.10.2013 cu ocazia Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor. În acel moment, la acea dată, de 4.10.2013 din cele 160 acțiuni la purtător câte 50% au revenit numiților Videanu Andrei Valentin și Videanu Diana Alexandra”, se arată în referat.
Procurorii susțin că, prin înstrăinarea acțiunilor, deși se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, „inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracțională”.
În 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanță dată ca procuror-șef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competență, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acțiunilor lui Videanu.
„Ridicarea măsurii asiguratorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela și complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează și îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea și facilitarea înstrăinării acțiunilor respective”, notează procurorii în același referat.