Prima reacție a SRI după decizia CCR privind interceptările
Într-un comunicat transmis, joi, directorul general al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, susține că evaluarea făcută de SRI „este că această decizie are un impact cert asupra securității naționale, având în vedere corelarea dintre prevenirea amenințărilor la securitatea națională și contracararea fenomenelor infracționale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracțiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică și, nu în ultimul rând, fapte de mare corupție, ce reprezintă amenințări grave la adresa securității naționale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiției, în mod special cele privind infracțiuni la adresa securității naționale și în care s-a cooperat cu SRI, iar instituția noastră a depus eforturi umane și materiale considerabile”.
Totodată, în comunicatul de presă se precizează că principalul instrument în misiunea SRI în serviciul cetățenilor este legea și că „din acest motiv, vom pune în aplicare această decizie și orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiției. SRI va rămâne și în mandatul meu o instituție fermă în respectarea tuturor deciziilor instanțelor și a statului de drept” considerând că „toate celelalte instituții au maturitatea și responsabilitatea de a compensa acest recul”.
Precizările SRI vin în contextul în care judecătorii Curții Constituționale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituțional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituția și este neclară, considerând că SRI nu este organ de cercetare penală.