În câteva zile, producătorii din Mehedinți vor scoate primele roșii românești, după multe luni de muncă și bani investiții în solarii.
Deși cheltuielile au crescut cu mai bine de 40%, faţă de recolta precedentă, preţul unui kilogram de trufandale va fi la fel ca anul trecut.
Într-un solar din satul mehedinţean Viaşu, recolta de tomate este pârguită, iar în doar câteva zile, aşteptarea românilor va lua sfârşit.
Oamenii vor putea pune pe mese prima salată din roşii româneşti, de anul acesta.
„Au început să se coacă, cu toate că a fost anul foarte capricios”, a mai spus un legumicultor.
„Noi le vindem. Nu le dăm mai departe, le vindem la masă. Omul le caută pentru că vede că au gust, şi ştiţi cum e, căutăm gustul românesc, de altădată”, a spus Nicoleta Vasile, legumicultor.
Costurile ridicate de producţie nu se vor reflecta şi în preţul de la raft al trufandalelor, promit legumicultorii mehedinţeni.
„Eu zic că peste trei-patru zile, o să ieşim de luni încolo. Le aşteptăm pe doamnele de la direcţia agricolă şi de la apia.
Preţul este sub 15, 15 lei, acum acesta este preţul deocamdată”, a mai spus Nicoleta Vasile.
„Preţul foarte mic şi anul acesta, 15 -20 de lei maximum, dar nu cred că o să mai prindem cu 20 de lei. 15-17 lei, cam aşa”, a spus un alt legumicultor.
„Ce înseamnă acest preţ pentru un producător, în contextul în care îmi spuneți că au crescut şi preţurile.
Înseamnă nimic, nimic înseamnă.
Cât munceşte omul, nu are valoare cu nimic”, a spus Elena Muşat, producător, potrivit Observator.ro.
Comparativ cu anul trecut, din cauza frigului din această primăvară, producţia a scăzut cu 35%.